Actualitzat 17/12/2013 21:36

Els republicans ofereixen a Obama reobrir el Govern

El presidente de EEUU, Barack Obama, firmando una ley en la Casa Blanca.
Foto: LA CASA BLANCA/EP

WASHINGTON, 11 Oct. (EUROPA PRESS)

El Partit Republicà ha ofert al president dels Estats Units, Barack Obama, un acord per elevar el límit d'endeutament públic i reobrir el Govern, però no ha obtingut resposta, pel que espera que les converses continuïn en les pròximes hores.

   Obama s'ha reunit aquest dijous durant una hora i mitja amb una delegació republicana de 20 membres liderada pel president de la Cambra de Representants, John Boehner, que, pel que sembla, ha transcorregut en bon to.

   "Hem tingut una reunió molt útil. Ha estat clarificadora", ha dit el líder de la majoria republicana en la Cambra de Representants, Eric Cantor, en declaracions recollides per la cadena estatunidenca CBS, a la seva sortida de la trobada amb Obama.

   "Els republicans de la Cambra de Representants segueixen compromesos de bona fe en les negociacions amb el president i estem encantats que hi hagi una oportunitat de seure i iniciar un diàleg constructiu aquesta nit", ha indicat, per part seva, el portaveu de Boehner, Brendan Buck.

   Buck ha detallat que els republicans han ofert a Obama ampliar el límit d'endeutament públic fins el 22 de novembre, iniciar el diàleg per a la reobertura del Govern i nomenar una comissió negociadora per arribar a un acord sobre el dèficit.

   El diari estatunidenc 'The New York Times' ha assegurat que Obama ha rebutjat la proposta republicana. El cap d'Estat ha insistit en aquestes setmanes en que l'acord bipartit ha de servir per solucionar el problema de manera definitiva, no per posposar-lo.

   Tot i això, el cap de la Comissió de Pressupost de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, ha aclarit que Obama "no ha dit ni que sí ni que no", per la qual cosa des de la bancada opositora s'espera que les converses continuïn.

   "Els nostres equips seguiran parlant durant tota la nit. Hi haurà més discussions", ha avançat Cantor, explicant que Obama "consultarà (la proposta republicana) la seva gent de l'administració". "Amb sort, podrem veure un camí a seguir després d'això", ha confiat.

   Per la seva banda, la Casa Blanca ha emès un comunicat per aclarir que, "després d'una discussió sobre els potencials camins a seguir, no s'ha arribat a una resolució específica". "Però el president confia en seguir avançant amb les dues parts", ha indicat.

TANCAMENT DE GOVERN

   Estava previst que aquest 1 d'octubre el Tresor dels Estats Units superés irremeiablement el límit d'endeutament públic, fixat en 16,7 bilions de dòlars, caient així en una nova crisi de liquiditat que podia portar al tancament de l'administració pública.

   Per evitar-ho calia que republicans i demòcrates es posessin d'acord al Congrés per ampliar el límit d'endeutament públic fins a 988.000 milions de dòlars, garantint així el funcionament del Govern fins a l'elaboració dels nous pressupostos generals.

   L'oposició republicana havia elaborat un pla segons el qual es comprometia a donar suport a una ampliació del límit d'endeutament públic a canvi de noves retallades en la despesa pública, centrats en la reforma sanitària del Govern, a la qual es coneix popularment com 'Obamacare'.

   Amb l'objectiu d'imposar el seu pla, la Cambra de Representants, dominada pels republicans, ha aprovat dues vegades un projecte de llei per ajornar un any l'aplicació de la reforma sanitària a canvi de lliurar més fons al Govern, però el Senat, de majoria demòcrata, ho ha rebutjat.

   En un últim intent conciliador, la Cambra de Representants va proposar fer una "conferència legislativa" per crear una comissió bicameral en què resoldre aquest assumpte, però el Senat es va negar. "No anirem amb una pistola apuntant els nostres caps", va dir el seu president, Harry Reid.

   Aquesta setmana, Obama ha instat el Congrés a fer com més aviat millor una votació per reobrir el Govern i augmentar el límit d'endeutament públic perquè té una "forta sospita" que ja hi ha "suficients vots" per fer-lo anar endavant.

EL PRIMER DES DEL 1995

   Es tracta del 18è tancament de l'administració pública estatunidenca des del 1976. L'últim precedent es remunta a la presidència de Bill Clinton. Llavors, el bloqueig pressupostari es va prolongar entre el 5 de desembre del 1995 i el 6 de gener del 1996.

   Tot i que, de moment, no se sap la dimensió de les conseqüències del tancament del Govern, ha deixat a les seves cases 800.000 dels dos milions de funcionaris i la Casa Blanca calcula que costarà uns 10.000 milions de dòlars setmanals a l'economia estatunidenca.

   Des del Govern han garantit que no afectarà els serveis públics essencials. Obama ja ha signat un projecte de llei per garantir els pagaments als membres de les Forces Armades i, amb això, la seguretat del país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés