Actualitzat 22/06/2013 12:48

EUA sol·liciten a Hong Kong que detingui Snowden per robatori i comunicació indeguda i intencionada d'informació

Denuncia contra Snowden, con fecha del 14 de junio
EUROPA PRESS

Washington hauria emès una ordre de detenció provisional i demanat l'extradició de Snowden, segons mitjans nord-americans


WASHINGTON, 22 juny (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia estatunidenca ha sol·licitat a les autoritats de Hong Kong que detinguin Edward Snowden, l'extreballador de la CIA que va destapar el sistema de vigilància electrònica empleat per l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), després d'imputar-li els delictes de robatori de propietat del Govern i comunicació indeguda i intencionada d'informació de Defensa i Intel·ligència a persones no autoritzades.

Sota la Llei d'Espionatge del 1917, el tribunal de districte de Virgínia Est ha acusat Snowden, en una denúncia amb data del 14 de juny, de "robatori de propietat del Govern, comunicació no autoritzada d'informació de Defensa nacional i comunicació deliberada d'informació classificada de comunicacions d'Intel·ligència a persones no autoritzades".

Les autoritats nord-americanes han emès una ordre de detenció provisional, segons ha informat 'The Washington Post', i, segons Reuters, demanaran l'extradició de Snowden a Hong Kong, on el jove de 29 anys va viatjar el mes passat després d'abandonar el seu treball a la NSA.

Allà segueix, segons les últimes informacions, a l'espera d'obtenir asil polític en algun país que l'empari davant d'un hipotètic procés judicial als Estats Units.

Hong Kong té un sistema legislatiu i un entramat legal propi, però, en última instància, respon davant de Pequín sota la prerrogativa 'un país, dos sistemes'.

Tot i que els Estats Units manté un acord d'extradició amb Hong Kong i una estreta cooperació en assumptes de Seguretat, l'esmentat conveni exclou les extradicions per crims de "caràcter polític", un concepte que inclou l'acusació d'espionatge.

El cap de l'Executiu de Hong Kong, Leung Chun-ying, va afirmar la setmana passada que el govern actuarà "conforme a les lleis i els procediments actuals" per respondre a la petició d'ajuda dels Estats Units.

PROCÉS JUDICIAL

Tot i això, les autoritats nord-americanes, després d'interposar una denúncia per la via penal, gaudeixen de l'aliment jurídic suficient per sol·licitar a Hong Kong que extradeixi Snowden.

D'ara endavant, els fiscals disposen de 60 dies per formalitzar l'acusació i demanar l'extradició de l'analista informàtic per sotmetre'l a judici als Estats Units.

En defensa seva, Snowden podria alentir el procés d'extradició als tribunals de Hong Kong una vegada arribi a la més alta instància judicial de Hong Kong, el Tribunal Suprem, on el procés podria dilatar-se diversos mesos, segons advocats nord-americans i de Hong Kong consultats per 'The Washington Post'.

En aquest sentit també podria contribuir el Govern xinès si no considera que l'extradició de Snowden concerneix els seus interessos i fins i tot evitaria ser extradit als Estats Units si sol·licita asil polític a Hong Kong o en un altre país --Islàndia sembla la primera opció-- amb jurisdicció diferent abans que les autoritats de Hong Kong actuïn.

L'ordre de detenció va ser interposada a la jurisdicció on està radicat l'exocupador de Snowden, Booz Allen Hamilton, a Virgínia Est, un districte amb una llarga tradició a perseguir assumptes de Seguretat d'índole nacional, segons 'The Washington Post'.

Els documents recollits i filtrats per Snowden als diaris 'The Washington Post' i 'The Guardian' detallen nombroses operacions secretes de vigilància executades per les autoritats nord-americanes i britàniques en informes confidencials, memòries i ordres judicials.

El mateix Snowden, en una entrevista concedida a 'The Guardian, va confessar ser el filtrador.

CAS SINGULAR

Aquests documents han corroborat la sol·licitud d'informació i dades pertanyents a desenes de milers d'usuaris de tot el món a empreses tecnològiques com Google, Apple i Facebook, així com l'espionatge encobert als membres de les delegacions dels països participants en la cimera de les 20 principals potències mundials celebrada a Londres el 2009.

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha emprès més investigacions contra filtradors que cap altra Administració anterior amb sis d'un total de nou acusacions formals interposades sota l'empara de la Llei d'Espionatge.

Snowden, si culmina el procés amb la confirmació dels càrrecs, es convertirà en la sisena persona a ser perseguida per la Justícia estatunidenca durant el mandat d'Obama per presumpta filtració d'informació confidencial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés