Actualitzat 13/11/2018 08:57

Experts d'EUA detecten tretze bases de míssils operatives no-declarades per Corea del Nord

Kim Jong Un i Mike Pompeo (arxiu)
TWITTER DE MIKE POMPEO - Archivo

SEÜL, 13 nov. (Reuters/EP) -

El Centre d'Estudis Estratègics i Internacionals (CSIS, en anglès), amb seu a Washington, ha assegurat que ha detectat almenys tretze bases de míssils operatives no-declarades pel règim de Corea del Nord, una situació que posaria en dubte la voluntat del Govern nord-coreà de posar fi al seu programa d'armament nuclear.

En l'últim informe, l'investigador del 'think tank' nord-americà Joseph Bermudez ha afirmat que s'han detectat en algunes de les bases treballs de "manteniment i millores d'infraestructures", malgrat les negociacions en marxa per a la desnuclearització de Corea.

En la cimera que van mantenir el president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong Un, el juny a Singapur, els dos mandataris es van comprometre a treballar per la desnuclearització de la península de Corea encara que el pacte amb prou feines recollia compromisos concrets i les negociacions posteriors no han fet grans avanços.

Poc després de la reunió de Singapur, el president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar des del seu compte de la xarxa social Twitter que "ja no hi ha una amenaça nuclear per part de Corea del Nord".

El règim de Corea del Nord va declarar completat el seu arsenal nuclear i va decidir posar fi als assajos amb bombes i míssils nuclears el 2018 però els negociadors dels Estats Units i de Corea del Sud encara han d'aconseguir que el règim que lidera Kim Jong Un faci una declaració concreta sobre el seu arsenal i els seus programes d'armament o que prometin deixar de desplegar l'armament que té.

El Govern de Pyongyang ha dit que ja ha clausurat el seu centre d'assajos nuclears de Punggye-Ri i la instal·lació de proves de motors de míssils de Sohae. A més, ha plantejat la possibilitat de tancar altres bases i permetre l'accés d'inspeccions internacionals sempre que Washington prengui "mesures en correspondència", la qual cosa encara no ha passat.

La setmana passada, el règim de Corea del Nord va cancel·lar una reunió amb el secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, a Nova York, i els mitjans estatals han assenyalat aquest dilluns que la represa de maniobres militars per part de Corea del Sud i els Estats Units estaria violant un pacte recent, el qual s'havia aconseguit per rebaixar les tensions en la península de Corea.

Les bases identificades a l'informe del CSIS estan situades en zones muntanyenques i remotes de Corea del Nord i podrien ser utilitzades per albergar míssils balístics de diferents abastos, alguns amb capacitat per arribar a qualsevol punt dels Estats Units.

"Les bases operatives de míssils no són instal·lacions de llançament", ha indicat Bermudez. "Encara que els míssils podrien ser llançats des d'allà en una emergència, els procediments operatius de l'Exèrcit del Poble de Corea del Nord (KPA) estableixen que els llançadors de míssils han d'estar separats de les bases", explica.

Corea del Nord no ha admès l'existència de cap d'aquestes bases i els experts i analistes creuen que el reconeixement explícit de l'abast del programa de míssils i d'armes nuclears seria un pas clau per tancar un acord de desnuclearització.

"OBSERVANT DE PROP"

El portaveu de la Casa Blava a Seül, Kim Eui Kyeom, ha assenyalat que els funcionaris d'Intel·ligència sud-coreans i nord-americans han estat "observant de prop" les bases mitjançant satèl·lits militars i que l'informe del CSIS no contenia res de nou.

Kim ha criticat qualsevol suggeriment que les bases constituïssin un "engany" per part dels nord-coreans o que hi hagués algun acord que requerís que Pyongyang declarés l'existència de les bases.

"Corea del Nord mai no ha promès tancar aquesta base de míssils", ha afirmat Kim en un comunicat. "Mai no ha signat cap acord, cap negociació que faci que el tancament de les bases de míssils sigui obligatori", ha recalcat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés