Publicat 21/04/2016 19:13

Fernández Díaz: Quotes permanents de refugiats dissuadirien Espanya de controlar frontera

Jorge Fernández Díaz
EUROPA PRESS

Els 28 coincideixen que mantenir Dublín ja "no és una opció" per gestionar l'arribada de refugiats

LUXEMBURG, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, s'ha mostrat aquest dijous contrari a un sistema permanent de quotes d'acollida entre els estats membre per modificar el model actual --que fa únic responsable el país on arriba l'immigrant--, perquè creu que "dissuadiria" països com Espanya de protegir la frontera exterior.

"Que sense més ni més distribuïm per quotes les persones que com a refugiats arriben a la Unió Europea, i amb independència del país d'entrada, dissuadiria totalment els països que som frontera exterior de la UE de fer qualsevol mena d'esforç", ha advertit el ministre, en declaracions a la premsa després d'una reunió amb els socis europeus a Luxemburg.

Els ministres d'Interior de la UE han discutit per primera vegada i de manera informal la proposta de la Comissió Europea per reformar l'anomenat reglament de Dublín, que estableix que la càrrega de la tramitació i acollida del demandant d'asil ha de recaure sobre el país pel qual la persona ha arribat a la UE.

Brussel·les planteja dues opcions, el primer pas per modificar el reglament de Dublín per crear un sistema de quotes permanents per a cada Estat membre i la segona, per mantenir el model existent però amb un mecanisme de distribució automàtic en situacions de crisi.

El comissari d'Interior i Immigració, Dimitris Avramópulos, ha reiterat davant dels estats membre que l''statu quo' "no és una opció", perquè la crisi de refugiats ha demostrat que les normes previstes no permeten una gestió adequada de l'arribada massiva d'immigrants.

Per la seva banda, el ministre d'Immigració holandès i president de torn de la UE, Klaas Dijkhoff, ha revelat que hi ha un consens entre les delegacions pel fet que "no funciona" la fórmula Dublín i que "no es pot mantenir l''statu quo'.

Dijkhoff no ha donat detalls sobre les posicions per països, però ha admès que "algunes propostes són més populars que altres". La Comissió Europea preveu presentar una proposta legislativa concreta més endavant, probablement abans de l'estiu.

Espanya veu "més raonable" tenir una salvaguarda d'emergència per a situacions de crisi, segons ha explicat Fernández Díaz, que ha mostrat la seva oposició a l'alternativa d'un programa centralitzat que fixés quotes per estats membre.

Segons l'opinió de Fernández Díaz, un repartiment permanent "dissuadiria" de "qualsevol mena d'esforç" països que, com Espanya, supervisen la frontera exterior de la Unió Europea.

"Quin incentiu tenim els països que som frontera exterior de la Unió Europea per controlar les nostres fronteres, si amb independència de l'esforç que fem, al final assignaran una quota prèviament establerta?", s'ha preguntat el ministre.

Fernández Díaz ha insistit que aquest esforç "ha de ser reconegut", per exemple, descartant la possibilitat de quotes preestablertes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés