Actualitzat 08/10/2022 14:12

La fidelitat al Kremlin s'esquerda entre la cúpula russa arran de les últimes derrotes a Ucraïna

Archivo - Un tanc rus abandonat a la localitat ucraïnesa de Lukaixivka
Sergei Chuzavkov / Zuma Press / ContactoPhoto

"Hem de deixar de mentir", va reconèixer aquesta setmana un diputat amb experiència militar

MADRID, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

El discurs oficial del Kremlin pel que fa a la guerra d'Ucraïna, una "operació militar especial" en paraules del president rus, Vladímir Putin, ha començat a mostrar algunes esquerdes a mesura que les forces de Rússia han cedit terreny a les ucraïneses en el front de combat.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va ordenar a finals d'agost una contraofensiva a l'est i al sud del país que s'ha traduït en avançaments en punts clau. Moscou va argumentar les primeres retirades com replegaments tàctics, però les anàlisis occidentals coincideixen que es tracta d'un punt d'inflexió en el conflicte.

El Govern rus va contraprogramar les derrotes amb l'anunci, el 21 de setembre, d'una mobilització militar parcial que aspira a reclutar 300.000 reservistes. Aquell mateix dia, el ministre de Defensa, Serguei Shoigu, va reconèixer que ja havien perdut a gairebé 6.000 efectius, si bé la part ucraïnesa eleva a més de 60.000 les baixes.

El Kremlin es va esforçar des d'un primer moment per controlar el relat, perseguint amb duresa mitjans i dissidents que s'atrevissin fins i tot a parlar de "guerra" o "invasió". Qualsevol crítica a la tasca de les forces armades pot ser constitutiva de delicte, per estupor de les organitzacions defensores dels Drets Humans.

"Hem de deixar de mentir", va proclamar aquesta setmana el president de la Comissió de Defensa de la Duma, Andrei Katapolov, en un popular programa emès per Internet. "La nostra població no és estúpida", va sentenciar aquest exgeneral, en un missatge inèdit des de l'inici de la invasió el 24 de febrer.

Als serveis d'Intel·ligència nord-americanes també els consten crítiques en el cercle més proper al president rus, Vladímir Putin. Fonts citades pel diari 'The Washington Post' han confirmat un enfrontament directe amb Putin d'un dels seus principals assessors --sense donar noms-- i han revelat un creixent malestar per la falta de comandament i de logística evidenciada aquests mesos.

"Hi ha moltes persones convençudes que això no va bé", ha dit una font occidental al diari nord-americà que resumeix un remor suposadament cada vegada més recurrent entre certa elit russa.

La Intel·ligència del Regne Unit ja va alertar recentment que part dels reservistes que Rússia ha cridat a files en els últims dies han rebut ordres d'incorporar-se a les forces armades amb el seu propi paquet de primers auxilis, davant l'aparent falta de recursos per part de les autoritats russes.

A més, les reconquestes ucraïneses han evidenciat errors en la primera línia de combat per part de les tropes russes, com per exemple a l'estratègica ciutat de Liman, on van arribar a estar pràcticament envoltades. El líder prorus de Donetsk, Denís Puixilin, va reconèixer públicament que les informacions que arribaven d'aquesta zona eren "preocupants", abans que els seus fidels perdessin per complet Liman.

LÍNIES VERMELLES

El declivi seria tan destacat que el Kremlin ja hauria començat a autoritzar els mitjans afins a fer-se ressò d'alguns intents fallits, davant la por que la lloa absoluta a Putin contribueixi a alimentar el descontentament social que ja es va deixar veure en les manifestacions contra la crida de reservistes a files, segons l'agència de notícies Bloomberg. L'organització OVD estima que més de 2.400 persones van ser detingudes entre el 21 i el 26 de setembre.

No obstant això, es mantenen certes línies vermelles, de tal manera que es continuen sense sentir retrets directes contra Putin o contra els arguments que el van portar a ordenar la invasió a Ucraïna. Tampoc no es preveu que s'aixequin els estrictes criteris informatius que van portar mitjans com l'emblemàtic 'Novaya Gazeta' a tancar fins a nou avís.

La guerra a Ucraïna ja passa pel setè mes i, sense senyals d'una victòria militar a la vista, el terreny diplomàtic es preveu també difícil. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha promulgat aquesta setmana un decret que prohibia explícitament negociar amb Putin, i Moscou ha deixat clar que no té plans de fer cap concessió política o militar a canvi d'un hipotètic diàleg.

L'annexió consumada per Rússia de les regions ucraïneses de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, il·legítimes a ulls de Kíiv i del conjunt de la comunitat occidental, ha afegit un nou factor a l'equació, en la mesura que Zelenski sempre ha dit que no signarà cap pau que impliqui cedir al país veí territoris que són, segons el Dret Internacional, d'Ucraïna.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés