Publicat 16/01/2022 17:19

Filipines insta a Birmània incloure Aung San Suu Kyi en qualsevol conversa de pau sobre el país

Archivo - Arxivo - Protestes a favor d'Aung San Suu Kyi a Birmnia.
Daniel Ceng Shou-Yi/ZUMA Wire/dp / DPA - Archivo

MADRID, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Filipines ha instat aquest diumenge la junta militar colpista de Birmnia a incloure l'activista, premi Nobel de la Pau, en qualsevol procés de pau o de transició al país asitic, sota la dictadura dels militars des de l'assalt que van perpetrar al febrer de l'any passat i que van culminar amb l'empresonament de l'antiga líder 'de facto' del país.

El ministre d'Exteriors filipí, Teodoro Locsin, ha repudiat la recent condemna de quatre anys de presó contra Aung San Suu Kyi, una figura "indispensable en qualsevol restauració democrtica que hi pugui haver al país sense que degeneri en anarquia, dissolució o conflicte civil", en declaracions que ha recollit el 'Manila Bulletin'.

"Les Forces Armades de Birmnia no tenen res a témer, i molt a guanyar, de la democrcia que regnava a Birmnia després que fessin un pas enrere, i de la restauració que arribar si el tornen a fer", ha afegit.

El cop d'estat de l'1 de febrer del 2020 va ser seguit per una dura campanya de repressió contra opositors, activistes i manifestants que s'ha saldat fins avui amb prop de 1.450 morts i més d'11.400 detinguts, segons dades que ha publicat l'Associació per a l'Assistncia de Presos Polítics (AAPP) a través del seu compte a la xarxa social Twitter.

Filipines és part de l'Associació de Nacions del Sud-est Asitic, l'ASEAN, l'organisme encarregat de supervisar la crisi a Birmnia. És una tasca difícil perqu, malgrat el consens de molts dels seus membres a l'hora d'excloure la junta militar del grup, elements com el primer ministre de Cambodja, Hun Sen, s'han acostat als militars sense l'aprovació unnime de l'organització, com va demostrar en el seu polmic viatge a Birmnia la setmana passada.

Com a prova, Locsen sí que va aplaudir la visita del primer ministre cambodj, davant de l'opinió del ministre d'Exteriors de Malisia, Saifudin Abdulla, qui dijous passat va lamentar la visita d'Hun Sen en fer-ho no només en qualitat de primer ministre cambodj, sinó també com a president in tempore de l'ASEAN, "cosa que es podria interpretar com una legitimació del rgim militar".

També en les últimes hores el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong, ha insistit que l'ASEAN ha de continuar excloent els militars birmans de les seves reunions fins que es consolidi el presumpte alto el foc unilateral declarat pels militars birmans contra els grups de resistncia contra el cop d'estat, i que no est tenint cap efecte real, segons activistes.

"Qualsevol discussió per revisar l'exclusió de Birmnia ha d'estar basada en informació recent", segons un comunicat que va publicar dissabte el Ministeri d'Exteriors de Singapur. "El primer ministre Lee recorda que, pocs dies després de la visita del primer ministre Hun Sen, el Tatmadaw (Exrcit birm) ha desencadenat nous atacs contra opositors polítics i imposat condemnes addicionals a Aung San Suu Kyi".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés