Actualitzat 17/12/2013 21:45

França convoca l'ambaixador dels EUA pel presumpte espionatge de la NSA revelat per 'Le Monde'

Snowden en Moscú
YOUTUBE

LUXEMBURG/PARÍS, 21 oct. (EUROPA PRESS) -

L'ambaixador dels Estats Units a França serà convocat de manera "immediata" al Ministeri d'Exteriors francès en relació amb el presumpte espionatge per part de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) estatunidenca per les trucades telefòniques de ciutadans francesos revelades pel diari 'Le Monde', segons ha anunciat el cap de la diplomàcia del país europeu, Laurent Fabius.

"Vistes aquestes informacions de 'Le Monde', he convocat immediatament l'ambaixador dels Estats Units i serà rebut aquest mateix matí al Quai d'Orsai", la seu del Ministeri d'Exteriors francès, segons ha explicat Fabius en declaracions a la premsa a Luxemburg, on assisteix a una reunió de ministres europeus.

Segons el diari, que es fa ressò de documents filtrats per l'excontratista de la NSA Edward Snowden, l'agència estatunidenca va interceptar les telefonades de milions de francesos. En concret, un dels documents indica que sols entre el 10 de desembre del 2012 i el 8 de gener del 2013 la NSA va registrar 70,3 milions de dades telefòniques de francesos.

Fabius ha titllat aquestes pràctiques de "totalment inacceptables entre socis" perquè atempten la protecció de la vida de les persones i ha apostat per "assegurar-se ràpidament" que no es tornin a repetir.

El cap de la diplomàcia francesa ha recordat que París ja va reaccionar "amb fermesa" quan va ser alertat el mes de juny passat del possible espionatge, però ha lamentat que la resposta de llavors no fos suficient. "Visiblement cal anar més enllà", ha recalcat, abans d'insistir que l'ambaixador nord-americà serà rebut aquest mateix matí.

L'ESPIONATGE

Segons 'Le Monde', precisament es pregunta per què la resposta de París no ha estat tan contundent com la d'Alemanya o la del Brasil, quan alguns números de telèfon usats a França immediatament activen un senyal que provoca el registre automàtic d'algunes converses per part de la NSA.

Aquest tipus de vigilància, segons explica el diari, també permet recuperar els SMS i el seu contingut en funció de paraules clau. A més, la NSA conserva l'historial de les connexions d'aquests telèfons.

D'acord amb 'Le Monde', els documents facilitats per Snowden, i que ja han estat avançats per altres mitjans com 'The Guardian' o 'Der Spiegel', aporten prou explicacions per pensar que els objectius de l'agència estatunidenca eren tant sospitosos de presumptes activitats terroristes com persones del món dels negocis, la política o l'administració pública francesa.

Un gràfic de la NSA mostra una mitjana de 3 milions d'intercepcions de dades al dia amb pics de fins a 7 milions el 24 de desembre del 2012 i el 7 de gener del 2013 dins del període anteriorment citat, mentre que entre el 28 i el 31 de desembre no se n'hauria realitzat cap.

El vespertí francès ha intentat obtenir la versió de les autoritats nord-americanes, que s'han limitat a remetre a la declaració feta el juny pel director nacional d'Intel·ligència, que ha dit que les persones que havien estat espiades "fora de les nostres fronteres" ho havien estat perquè hi havia hagut "motius legalment fundats com ara amenaça terrorista, informàtica o de proliferació nuclear".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés