Actualitzat 17/02/2022 18:41

França i els seus aliats anuncien la retirada "coordinada" de les missions contra el gihadisme a Mali

JEREMY LEMPIN / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

Diuen que mantindran l'"acció conjunta" contra el terrorisme al Sahel, "especialment al Níger i al golf de Guinea"

MADRID, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

Els governs de França i de la resta dels països europeus i el Canadà que participen i col·laboren en l'operació Barkhane i la Força Takuba han anunciat aquest dijous la retirada de les seves forces de Mali, on estaven desplegades per ajudar Bamako en la lluita contra el gihadisme, a causa de les tensions amb la junta militar al país africà.

"Davant les múltiples obstruccions de les autoritats de transició malianes, el Canadà i els països europeus que operen conjuntament en l'operació Barkhane i en el si de la Força Takuba estimen que les condicions polítiques, operacionals i jurídiques no estan en condicions per consumar de manera eficaç el desplegament actual en la lluita contra el terrorisme a Mali", han assenyalat en un comunicat.

Així, han ressaltat que "han decidit iniciar la retirada coordinada del territori malià dels seus respectius mitjans militars dedicats a aquestes operacions". "En estreta coordinació amb els estats veïns, també han expressat el desig de mantenir el seu paper a la regió, respectant els procediments constitucionals respectius", han afegit.

D'aquesta manera, han destacat que "a petició dels seus socis africans i d'acord amb les converses sobre les futures modalitats d'acció conjunta, s'ha acordat mantenir l'acció conjunta contra el terrorisme al Sahel, especialment al Níger i al golf de Guinea". A aquest efecte, s'han mantingut converses a nivell polític i militar per determinar "els paràmetres d'aquesta acció" entre aquesta data i juny del 2022.

Finalment, han reclamat a l'alt representant de la coalició pel Sahel, Djimé Adoum, organitzar "ràpidament" una reunió ministerial en el si de la coalició "amb l'objectiu d'establir un balanç del 'full de ruta' adoptat el març del 2021 i per tenir en compte les noves orientacions".

El comunicat s'ha publicat després d'un sopar de treball dimecres a l'Elisi en el qual van participar delegacions de més d'una vintena de països europeus i africans, a banda d'organitzacions internacionals com la UE i la UA.

Les tensions han anat a l'alça els darrers mesos per l'anunci de la junta militar d'allargar el procés de transició a entre quatre i cinc anys i d'ajornar les eleccions previstes al març, enmig dels retrets entre París i Bamako sobre els esforços en matèria antiterrorista.

Així mateix, les autoritats franceses, de la mateixa manera que altres països occidentals, s'han mostrat igualment molt crítiques amb la junta pel suposat desplegament de mercenaris del Grup Wagner, fet que han negat Bamako i Moscou, que parlen de cooperació militar regular.

El govern de transició ha admès la presència d'instructors militars russos al país, amb un mandat semblant al que van atorgar a la missió d'entrenament de la UE, enmig de les suspicàcies occidentals per l'augment de la influència russa a Àfrica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés