Actualitzat 20/05/2023 12:01

El G7 demana a la Xina que pressioni Rússia per posar fi a la guerra a Ucraïna

Europa Press/Contacto/Pool /G7 Hiroshima

El grup de líders anuncia mesures per reduir "dependències excessives" de Pequín, però matisa que no es tracta d'una desvinculació"

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

Els líders del G7 han demanat aquest dissabte al Govern xinès que pressioni Rússia per aturar la guerra d'Ucraïna en un comunicat que combina el desig de preservar les relacions amb Pequín al mateix temps que anticipa mesures per reduir "dependències excessives en cadenes de subministrament crítiques" sense arribar a una "desvinculació" comercial amb el gegant asiàtic.

"Continuem preparats per fomentar una relació estable i constructiva, al mateix temps que reconeixem la importància d'implicar-se amb franquesa i expressar directament les nostres preocupacions", expliquen els líders internacionals en el comunicat publicat aquest dissabte, del seu segon dia de reunions en la cimera d'Hiroshima (Japó).

El G7 demana a la Xina "implicació en els fòrums internacionals" en aspectes que van des de la protecció mediambiental fins al comerç, passant pels conflictes internacionals, recalcant, no obstant això, els "desafiaments" que planteja la Xina amb les seves "polítiques extramercantils, que distorsionen l'economia global".

Ucraïna emergeix com una de les qüestions fonamentals de la declaració final: "Fem una crida a la Xina perquè pressioni Rússia per aturar l'agressió militar, immediatament, completament, i retirar incondicionalment les tropes d'Ucraïna", assenyalen els líders del G7.

"Encoratgem la Xina a donar suport a una pau integral, justa i duradora basada en la integritat territorial i en els principis i propòsits de la Carta de l'ONU, fins i tot a través del diàleg directe amb Ucraïna", afegeixen.

Continuant amb l'àmbit internacional, el G7 reitera la seva posició sobre l'statu quo a Taiwan, la sobirania del qual reclama Pequín des de fa dècades, i manifesta una contundent oposició davant l'expansió xinesa a l'Indopacífic "a través de l'ús de la força o de la coerció".

"La Xina no té cap tipus de base legal per defensar les seves reclamacions marítimes a la zona i ens oposem a la militarització de les seves activitats", assenyalen.

Amb tot, de tornada a l'àmbit general, els líders del G7 volen recalcar que aquests enfocaments polítics "no estan dissenyats per afectar negativament la Xina ni persegueixen frustrar els seus esforços de progrés i desenvolupament econòmics".

"Una Xina en creixement que es regeixi per les regles internacionals és d'interès mundial. No ens n'estem desvinculant", afegeixen abans de puntualitzar, malgrat això, que el G7 té previst adoptar una senda de "reducció de riscos i diversificació".

"Farem passos individuals i col·lectius", anuncien, "per invertir en la nostra pròpia vitalitat econòmica, i reduirem dependències excessives en les cadenes de subministrament crítiques".

PRÀCTIQUES "MALIGNES"

Si bé que el comunicat del G7 denúncia directament pràctiques "malignes" per part de la Xina, que té intenció de "contrarestar", l'assessor de Seguretat Nacional dels EUA, Jake Sullivan, va qualificar la posició del grup de "totalment senzilla" i "no hostil".

"És simplement directe i sincer", ha indicat l'assessor mentre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, defensava les nacions occidentals com una bona alternativa a la Xina i Rússia pel que fa a associacions i finançament per a països de l'hemisferi sud.

"La Iniciativa xinesa de la Franja i la Ruta semblava una oferta bona i barata. Però molts països de l'hemisferi sud han tingut males experiències amb la Xina", ha indicat en un ressò de les crítiques sobre l'enorme endeutament que genera a molts països la seva adhesió a aquest enorme programa d'infraestructures i que Pequín nega categòricament.

Els Estats Units i la Unió Europea també han expressat la seva preocupació pel fet que la Xina enforteixi la presència diplomàtica i estratègica a regions de tot el món a través de la iniciativa.

"Van agafar préstecs xinesos i van acabar en una crisi de deute. I tot el que Rússia té per oferir a aquests països són armes i mercenaris. Aquesta situació ha creat una finestra d'oportunitat" per al G7 i socis afins", ha afegit Von der Leyen, en unes declaracions a DPA.

Fonts europees indiquen a l'agència alemanya que el G7 ha començat a treballar sota una nova "sensació de realisme" en les relacions amb la Xina. "Ja no podem ser ingenus", ha indicat després de lamentar la "falta de precaució" exhibida durant les últimes dues dècades a l'hora de gestionar aquestes "cadenes de subministrament de caràcter crític" amb Pequín.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés