Publicat 23/01/2022 15:37

El Govern burkinès confirma trets a casernes militars però desmenteix un cop d'estat

Archivo - Arxiu - Roch Marc Christian Kaboré, president de Burkina Faso
PRESIDENCIA DE BURKINA FASO - Archivo

MADRID, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Burkina Faso ha confirmat aquest diumenge diversos incidents a trets a casernes militars de la capital, Ouagadougou, i a altres ciutats del país, per ha desmentit per complet que hi hagi ara mateix un cop d'estat militar, un dia després d'una gran manifestació contra el president del país, Roch Marc Christian Kaboré com a gest de repulsa per la inestabilitat i la violncia que hi ha al país.

Fonts militars de Bloomberg entenen que els trets de la capital van comenar tocades les 04.00 de la matinada tant a l'aeroport com a la base de Sangoule Lamizana, que serveix d'allotjament ocasional per a la junta de caps de l'Estat Major de l'Exrcit i a més conté una presó militar on hi ha detinguda una figura transcendental en la histria contempornia del país: el general colpista Gilbert Diendéré.

D'altra banda, també s'han escoltat trets en un altre campament militar d'Ouagadougou, el de Baba Sy, a la sortida sud de la capital, i a casernes de les ciutats de Kaya, la cinquena més gran del país, així com a Ouahigouya, al nord de Burkina, segons han informat els residents a Radio France Internationale (RFI).

La primera resposta del Govern ha arribat a través del seu portaveu, Alkasum Maiga, qui ha negat cap aixecament militar. "La informació difosa a les xarxes socials ha portat a creure que hi ha un cop d'estat militar. El Govern, si bé reconeix l'existncia de tirotejos a determinades casernes, desmenteix aquesta informació i demana a la població mantenir la calma", segons un comunicat que ha recollit el portal LSI Africa.

En la nota, el Govern "reafirma la seva confiana en l'Exrcit" i transmet "fora i valor a les Forces de Defensa i Seguretat".

El ministre de Defensa, el general Aimé Barthélémy Simporé, va comparixer poc després a la televisió pública RTB per desmentir per complet que el president del país estigui "detingut" i ha garantit que la situació est "per ara, sota control".

"Són (tirotejos) en algunes casernes. No gaires. Hi ha casernes que estan preocupades, per en algunes ja ha tornat la calma", ha declarat sobre uns incidents que estan "localitzats, continguts i l'evolució dels quals est sent supervisada", ha declarat.

Tot i que el general Simporé va decidir no desvelar els motius exactes de la violncia, fonts de RTB han assegurat que els tirotejos són "una expressió de descontentament d'alguns militars" i que "la jerarquia militar est treballant rduament per restaurar la calma i la serenitat a les casernes".

No obstant aix, i com informa el portal Burkina24 els residents propers al campament Lamizana continuaven escoltant trets poc abans d'aquest migdia. El servei d'Internet al país només funciona per línia de terra.

DIENDÉRÉ

A la presó militar de Sangoule Lamizana hi ha, en particular, el general Gilbert Diendéré, ex-cap de gabinet de l'expresident Blaise Compaoré, condemnat per un intent de cop d'Estat al 2015 i també processat en relació amb l'assassinat de l'expresident i icona revolucionria africana durant els anys 80 Thomas Sankara.

Com a nota particular, aquest mateix portal apunta que "algunes informacions" sense verificar indiquen que aquests tirotejos també es podrien tractar d'"un intent d'alliberar el general Diendéré", considerat al seu moment com un dels homes més poderosos del país durant el mandat de Compaoré, derrocat al 2014 quan provava de perpetuar-se en el poder.

El general va acabar a la presó pel fallit cop d'estat que va provar un any després contra el llavors president en funcions i successor civil de Compaoré, Michel Kafando, qui acabaria obrint la porta a unes eleccions generals en qu Kaboré va assumir la primera presidncia democrtica del país després de mig segle de colpisme i dictadura militar.

PROTESTES I VIOLNCIA

El dissabte la Policia va haver de sufocar amb gasos lacrimogens una manifestació contra el president Kaboré, a qui acusen de passivitat en la defensa de la població contra els atacs jihadistes, i d'incapacitat a l'hora d'estabilitzar el país.

La violncia no va cessar malgrat els esforos de l'Exrcit; un vessament de sang que va aconseguir el punt lgid al novembre de l'any passat, quan es van perpetrar dos atemptats terroristes a les localitats d'Inata i Foubé. El primer va deixar almenys 53 morts, la immensa majoria agents de Policia. Deu civils i nou militars més van morir a Foubé el 22 de novembre, en un assalt atribut a milícies islamistes.

Gairebé 12.000 persones van ser desplaades per la violncia durant dues setmanes de desembre, segons l'ONU, mentre que Kaboré s'ha passat les últimes setmanes provant de gestionar com pot una crisi que s'est estenent al seu gabinet, com va demostrar el mes passat en reemplaar tot el Govern i nomenar Lassina Zerbo com a nou primer ministre del país.

De fet, a principis de gener, les autoritats burkineses van arrestar vuit militars, incls un comandant d'alt rang, en relació amb un presumpte complot per "desestabilitzar" les institucions del país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés