Publicat 25/10/2017 09:21

El Govern del Kurdistan iraquià anuncia la suspensió dels resultats del referèndum d'independència

Urnes
Europa Press

MADRID, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern de la regió semiautònoma del Kurdistan iraquià ha anunciat aquest dimecres la suspensió dels resultats del referèndum d'independència celebrat el 25 de setembre per "obrir un diàleg" amb el govern central.

En el seu comunicat, el govern regional ha apuntat a "la perillosa situació i la tensió" existent al país, i ha ressaltat que "això força a estar a l'alçada de la responsabilitat històrica i no permetre que la situació porti a una guerra".

Així, ha subratllat que anunciarà immediatament un alto el foc i la fi de totes les operacions militars al Kurdistan iraquià, i ha expressat el seu desig de "obrir un diàleg basat en la Constitució iraquiana".

"Els atacs i les confrontacions entre les forces iraquianes i els peixmerga --les forces de seguretat de la regió-- que van començar el 16 d'octubre, i especialment els enfrontaments d'aquest dimarts, han causat danys a ambdues parts i podrien portar a un continuat vessament de sang, infligint dolor i aixecaments socials entre els diferents components de la societat iraquiana", ha dit.

"La continuació dels combats no porta a cap de les parts a la victòria, sinó que portarà el país cap al desordre i el caos, afectant tots els aspectes de la vida", ha argumentat.

Per això, ha proposat un alto el foc immediat i la fi de les operacions militars, la suspensió dels resultats i l'obertura del diàleg fonamentat en la Constitució del país asiàtic.

El comunicat ha estat publicat amb prou feines l'endemà passat que el primer ministre de la regió semiautònoma del Kurdistan iraquià, Nechirvan Barzani, afirmés que les continuades operacions militars de l'Exèrcit iraquià malmeten els esforços per iniciar un diàleg amb el govern central.

Barzani va indicar en aquest sentit que les autoritats de la regió estaven disposades a enviar una delegació a Bagdad per iniciar "converses serioses" i "obrir una nova pàgina", i va recalcar que els problemes han de ser resolts "de manera pacífica i en el context de la Constitució iraquiana".

Les tropes del Govern central iraquià van recuperar el 16 d'octubre el control de Kirkuk, poc després que els peixmerga abandonessin la zona, en el marc d'una sèrie d'iniciatives empreses com a represàlia per la celebració del referèndum independentista del 25 de setembre.

Els avanços militars han seguit en aquests darrers dies, fins al punt que les forces kurdes haurien renunciat ja a totes les àrees on havien guanyat influència en aquests darrers anys. "Hem retrocedit el rellotge al 2014", va afirmar dijous passat un comandant militar iraquià en declaracions a l'agència britànica de notícies Reuters.

El territori que controlaven fins ara els peixmerga queda oficialment fora dels límits del Govern Regional del Kurdistan, encara que es tracta de zones en disputa el futur de la qual segueix sense resoldre's, malgrat que teòricament la Constitució estableix un pla perquè decideixin si volen inclinar-se per Erbil o per Bagdad.

La regió del Kurdistan iraquià, al nord del país, és autònoma i independent 'de facto' des de la guerra de l'Iraq del 1991 i compta amb el seu propi exèrcit, els peixmerga. És una de les quatre regions històriques del Kurdistan juntament amb la regió kurd-siriana (Rojava), el sud-est de Turquia i el nord-oest de l'Iran.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés