Actualitzat 14/08/2017 18:19

El Govern parla d'un "empat tècnic" entre l'aliança de Macri i Fernández de Kirchner a Buenos Aires (Argentina)

Macri
TWITTER

BUENOS AIRES, 14 ago. (EUROPA PRESS) -

El Govern d'Argentina ha considerat aquest dilluns que hi ha un "empat tècnic" entre l'expresidenta Cristina Fernández de Kirchner i Cambiemos, l'aliança electoral del seu successor al càrrec, Mauricio Macri, que es disputen la simbòlica victòria a la província de Buenos Aires a les eleccions primàries que van tenir lloc aquest diumenge a tot el país per confeccionar les llistes de candidats als comicis parlamentaris del 22 d'octubre.

"Sobre el gairebé 96 per cent de les meses escrutades, hi ha un empat tècnic entre Cambiemos i Unidad Ciudadana a la província", ha dit el secretari d'Assumptes Polítics i Institucionals del Ministeri d'Interior, Adrián Pérez, a les primeres declaracions a la premsa que han fet des de la Casa Rosada d'ençà el tancament de la nit electoral.

Pérez ha indicat que les dades oficials concedeixen a Esteban Bullrich, l'aspirant de Cambiemos, un 34,19 per cent dels vots, i a Fernández de Kirchner li atorguen un proper 34,11 per cent. "Hi ha 6.000 vots de diferència en nou milions de sufragis. No hi ha diferència", ha sostingut en una entrevista concedida a l'emissora argentina 'La Red'.

El portaveu governamental ha explicat que els resultats definitius, amb què s'esvairà la incògnita a la província de Buenos Aires, es coneixerà en deu o quinze dies, quan conclogui l'escrutini que iniciarà aquest dimarts la Justícia electoral.

D'altra banda, ha rebutjat les acusacions de Fernández de Kirchner sobre el comptatge de vots, esgrimint que a totes les eleccions "hi ha un quatre per cent sense escrutar que queda pel (escrutini) definitiu". En aquest cas, ha precisat, es tracta de 1.537 de les 35.589 meses electorals que hi ha a la província de Buenos Aires

DISPUTA RENYIDA

Bullrich va començar la nit electoral com a clar guanyador a la província de Buenos Aires, fins al punt que Macri i la plana major de Cambiemos van sortir a celebrar la victòria en aquesta important plaça electoral i en l'àmbit nacional, on la coalició governant ha obtingut el 35,90 per cent dels vots, a gran distància del 'kirchnerisme', que ha quedat segon amb un 20,33 per cent dels vots. "El canvi està més viu que mai", va dir Macri.

Per a Macri aquestes Primàries Obertes Simultànies i Obligatòries (PAS) han servit per confirmar que el triomf que va obtenir el 2015 enfront del candidat 'kirchnerista', Daniel Scioli, no va ser fortuït, cosa fonamental a causa de la forta resposta interna que ha tingut la seva agenda de reformes econòmiques, que s'ha traduït, entre d'altres coses, en una notable pujada de les tarifes energètiques.

Les xifres van canviar a mesura que avançava l'escrutini, la qual cosa també va permetre a Fernández de Kirchner proclamar-se vencedora. "Hem guanyat", va afirmar. "De cada tres ciutadans, dos li van dir 'no' a l'ajust. Demanarem al Govern que escolti el que les urnes han expressat, que canviï el rumb econòmic, que és necessari. La realitat sempre acaba aflorant", va sentenciar.

No obstant això, el discurs de la líder esquerrana va ser variant. Així, a l'inici de la nit electoral, quan les xifres situaven Bullrich amb un clar avantatge, va arribar a comparèixer per reconèixer, encara que amb reticències, la seva derrota. "Pensava que hauria de donar-li les gràcies a tots els ciutadans que avui hi serien per complir amb el seu deure cívic (...) Mai no vaig pensar que hauria de demanar perdó", va confessar.

L'ex-cap d'Estat es referia a la "vergonya" del recompte per la lentitud del seu avanç, que durant hores va permetre mantenir Bullrich com el precandidat més votat a la província de Buenos Aires. "Quatre del matí... I pensen que d'aquesta manera es veurà Argentina com un país segur? És un immens paperot internacional", va etzibar Fernández de Kirchner.

VICTÒRIA SIMBÒLICA

Malgrat l'interès de Cambiemos i Unidad Ciudadana per proclamar la seva victòria, no és la finalitat de les PASO. El seu objectiu és que, en unes primàries obertes, tots els partits presentin els seus precandidats i els que superin el llindar de l'1,5 per cent dels vots puguin guanyar la seva candidatura.

Només serveixen perquè els argentins configurin amb el seu vot les llistes de cada partit, per la qual cosa no hi ha un enfrontament entre les diferents formacions polítiques, encara que és cert que tradicionalment han servit per mesurar el suport popular de cara a la cita real amb les urnes.

En aquesta ocasió, amb les PASO es buscava definir els candidats per a les eleccions parlamentàries que tindran lloc a la tardor, quan es renovarà la meitat de la Cambra de diputats --amb 127 de 257 escons en joc-- i 24 dels 72 senadors que composen la cambra alta, tres dels quals corresponen a la província de Buenos Aires.

Fernández de Kirchner es va presentar en l'últim moment com a precandidata al Senat i ho va fer com abanderada d'una nova coalició electoral, Unidad Ciudadana, creada 'ex profeso' per als comicis parlamentaris. L'exdirigent va al·legar que ho feia per la necessitat d'aturar la política econòmica del nou Govern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés