Actualitzat 15/02/2017 18:33

El Govern sirià rebutja que usés gas de clor durant la presa d'Alep

STRINGER / REUTERS
STRINGER / REUTERS

MADRID, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

El Govern sirià ha negat rotundament les acusacions fetes en l'últim informe publicat per Human Rights Watch (HRW), en el qual l'organització assegura que les tropes de l'Exèrcit sirià van utilitzar gas de clor en diversos atacs durant l'etapa final de l'ofensiva per recuperar Alep, segons ha informat aquest dimecres l'agència estatal siriana SANA.

"El fet que Human Rights Watch s'hagi fiat de les fonts dels terroristes i de relats amb prou feines creïbles de testimonis falsos demostra l'absoluta falta de credibilitat que té el seu informe", ha assegurat un alt càrrec del Ministeri sirià d'Exteriors, citat per SANA.

El dilluns, HRW va presentar un informe en el qual assegurava que les forces del president sirià, Bashar al-Assad, van utilitzar gas de clor per atacar la ciutat d'Alep en almenys vuit ocasions entre el 17 de novembre i el 13 de desembre del 2016. Els atacs van causar la mort d'almenys nou civils, quatre d'ells nens, i van deixar més de 200 ferits.

La font citada per SANA ha qualificat el document de "poc professional" i ha subratllat que està basat en fets falsos. "La República Àrab Siriana, que sempre ha complert amb totes les seves obligacions en relació amb la Convenció contra l'Ús de les Armes Químiques, condemna fortament aquest informe que s'ha publicat amb l'únic objectiu d'interferir en l'agenda internacional de cara a les reunions d'Astanà i Ginebra", ha afegit l'alt càrrec del Ministeri d'Exteriors sirià.

La Convenció contra l'Ús d'Armes Químiques, signada per primera vegada el 1993, prohibeix terminantment l'ús de qualsevol tipus de químic tòxic com a arma. Síria va signar la convenció el 2013. Tots els membres de Nacions Unides han signat l'acord excepte Egipte, Israel, Corea del Nord i Sudan del Sud.

El conflicte a Síria enfronta les tropes d'Al-Assad, que compten amb el suport de Rússia, Iran i algunes milícies xiïtes contra diversos grups rebels recolzats pels Estats Units, Turquia i algunes monarquies del Golf. D'acord amb l'organització, els atacs amb gas de clor registrats van tenir lloc durant l'ofensiva final del Govern sirià contra els rebels de l'Exèrcit Lliure Sirià i altres grups pel control d'Alep.

Human Rights Watch manca de proves que impliquin directament Rússia amb els atacs amb gas de clor. No obstant això, segons han alertat des de l'organització, Rússia va ser un dels principals protagonistes durant l'ofensiva a Alep, per la qual cosa va participar activament en pràcticament totes les operacions.

La recaptura per part de l'Exèrcit sirià de la ciutat d'Alep a finals de desembre, després de mesos de setge i combats, ha suposat la primera gran victòria per a Al-Assad. La batalla, no obstant això, ha causat milers de morts i ha destrossat gairebé per complet la ciutat, que abans del conflicte era una de les principals atraccions turístiques del país a causa del seu gran patrimoni històric i arquitectònic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés