Publicat 22/04/2016 16:20

Grècia ha de presentar a la troica mesures addicionals d'emergència

Dinero
NEGATIVE SPACE

L'Eurogrup es podria reunir un altre cop dijous que ve per tancar l'acord i iniciar "un debat seriós" sobre el deute grec

AMSTERDAM, 22 abr. (de l'enviat especial d'EUROPA PRESS Antonio Suárez-Bustamante) -

Grècia haurà de presentar un "pla de contingència" a la troica amb mesures addicionals que serien implementades només si calgués per complir amb els objectius establerts en el marc del tercer rescat de l'economia grega, i com a pas previ a tancar la primera revisió del programa i iniciar els debats sobre el deute públic.

Els ministres d'Economia i Finances de l'eurozona (Eurogrup) han mantingut aquest divendres una reunió informal en què han abordat l'estat de les negociacions entre la institucions creditores i les autoritats gregues amb vista a arribar a un acord sobre la primera revisió del programa d'ajust.

"El mecanisme de contingència ha de ser creïble, automàtic, basat en fets objectius que desencadenin aquestes mesures d'emergència", ha explicat el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, en roda de premsa, en què ha assenyalat que això "necessita més treball" sobre el disseny d'aquest mecanisme, com funcionarà i quin tipus de mesures inclourà, però ha concretat que haurà de recollir mesures per valor del 2% del PIB.

Segons l'opinió del comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, l'objectiu d'aquest pla de contingència és donar seguretat a socis, creditors i inversors per als pròxims anys.

A més, la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha indicat que, per satisfer la institució, les mesures d'emergència han de ser legislades per endavant, creïbles i garantir que s'activarien de manera automàtica "per no deixar espai a la discreció".

REESTRUCTURACIÓ DEL DEUTE GREC

Sobre aquesta base, ha explicat el polític holandès, i si es comunica aquest paquet d'emergència i el "mecanisme per donar-hi suport", l'Eurogrup podria tornar a reunir-se dijous que ve, 28 d'abril per a una "conclusió positiva" els dos fronts: el paquet de mesures inicial i el mecanisme de contingència, i tenir llavors "un debat seriós" sobre la sostenibilitat del deute grec.

Alhora, Dijsselbloem ha assenyalat que els ministres d'Economia de la zona euro han donat el mandat per treballar en les possibilitats d'aquesta qüestió, tot i que amb algunes limitacions, entre les quals el president de l'Eurogrup ha assenyalat que no hi ha un suport per a quitances en el deute i que el dissenyat i proposat ha d'estar dins de l'acordat a l'estiu.

"Per tant, treballarem possibilitats de reestructuració i, si cal, mesures sobre els venciments", ha especificat.

Lagarde ha opinat sobre aquest assumpte que cal "tenir claredat" sobre la sostenibilitat del deute grec per decidir si l'FMI participa finalment en el tercer rescat de Grècia juntament amb la resta d'institucions creditores, però que no és indispensable per això aplicar una quitança.

Per la seva banda, Moscovici ha apuntat que el debat sobre el deute públic de Grècia és una qüestió que "cal abordar" si es pretén facilitar el camí cap a una recuperació sostenible de l'economia del país grec. "Les tres coses són necessàries: reformes, mesures d'emergència i la qüestió del deute", ha insistit.

Sobre el mateix assumpte, el director del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), Klaus Rengling, ha assenyalat que la institució que presideix té un "interès particular" a trobar solucions per fer sostenible el deute grec, tenint en compte que la institució que dirigeix és "de llarg el creditor més gran" del país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés