Actualitzat 08/10/2023 14:11

La guerra al Sudan ja ha deixat més de 9.000 morts a tot el país, segons estimacions de l'ONG ACLED

Imatge d'arxiu de la guerra al Sudan
Europa Press/Contacto/Mohamed Khidir

MADRID, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

L'ONG especialitzada en el seguiment de conflictes armats ACLED estima que més de 9.000 persones han mort al Sudan des de l'esclat el passat 15 d'abril de la guerra entre l'exèrcit sudanès i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (RSF, per les seves sigles en anglès); un conflicte que ha abocat el país africà a la catàstrofe i que ha generat més de 5,5 milions de desplaçats i refugiats.

ACLED, el Projecte de Dades de Localització de Conflictes Armats, ha estimat aquestes xifres a partir de les dades recopilades pels anomenats "comitès de resistència", grups de la societat civil participants en les protestes organitzades al Sudan primer contra el president Omar Hasan al-Bashir, derrocat el 2019 i després contra l'exèrcit per apostar per un sistema democràtic al país.

Segons ACLED, el conflicte continua en la seva espiral de violència. Durant les últimes setmanes s'han intensificat els combats pel control de llocs estratègics entre l'exèrcit i les RSF a la capital, Khartum, mentre que altres grups armats "s'han involucrat més activament en la dinàmica del conflicte del país".

Per exemple, a finals de setembre, la Facció Abdul Wahid al Nur del Moviment/Exèrcit d'Alliberament del Sudan (SLM/A) va obtenir el control de grans extensions de territori a la regió de Darfur. Diversos grups també van anunciar el seu suport a alguna de les faccions en conflicte, amb la qual cosa es consolida encara més el conflicte a tot el país.

La xifra oferta per ACLED representa un increment enorme sobre les estimacions oficials del Ministeri de Salut sudanès, que estima fins ara els morts en 1.265 i els ferits en 8.396.

Paral·lelament, l'agència humanitària de l'ONU, l'OCHA, xifra en 5,5 milions els desplaçats i refugiats pel conflicte, enmig de brots de malària, dengue i còlera identificats per tot el país.

Ara mateix, gairebé 25 milions de persones, la meitat de la població, necessiten assistència humanitària o algun tipus de protecció, segons el balanç proporcionat aquest passat divendres per la Representant Especial Adjunta del Secretari General de les Nacions Unides i Coordinadora Resident i Humanitària al Sudan, Clementine Nkweta-Salami.

En la seva valoració, i una vegada més, la coordinadora ha destacat els "informes de creixents casos de violència sexual i de gènere, desaparicions forçades, detencions arbitràries i greus violacions dels drets humans i dels nens" abans de cridar per enèsima vegada a les parts "a respectar el dret Internacional humanitari i prendre mesures immediates per salvaguardar els civils".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés