Actualitzat 29/08/2018 09:48

Guterres assegura que l'informe de l'ONU sobre els rohingyes ha de ser "considerat"

António Guterres
NACIONES UNIDAS - Archivo

NACIONS UNIDES, 29 ago. (Reuters/EP) -

El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha assegurat aquest dimarts que l'informe de l'organització que denuncia una "intenció genocida" de les forces armades birmanes contra la minoria rohingya ha de ser "considerat".

En aquest sentit, Guterres ha assenyalat durant una reunió del Consell de Seguretat celebrada un dia després de la publicació del document que acabar amb la impunitat és fonamental perquè es dugui a terme una genuïna reconciliació entre diferents grups ètnics.

Encara que no ha utilitzat el terme 'genocidi', Guterres ha indicat que l'informe dut a terme per experts independents ha trobat indicis d'"abusos i violacions dels Drets Humans duts a terme per les forces de seguretat de Birmània, fet que suposa un dels crims més greus sota el Dret Internacional".

"Crec que els resultats i recomanacions d'aquest informe mereixen una seriosa consideració per part de tots els organismes de Nacions Unides", ha manifestat. A més, ha afirmat que la cooperació internacional serà "crítica per garantir que els mecanismes per portar els responsables davant de la justícia siguin fiables, transparents, imparcials, independents i que compleixin amb les obligacions de Birmània sota el Dret Internacional".

El secretari general ha posat l'accent en la importància que el Consell de Seguretat segueixi exercint pressió perquè es dugui a terme l'alliberament de periodistes detinguts per haver informat sobre la crisi rohingya, una clara referència als dos reporters de l'agència de notícies Reuters que es troben arrestats al país.

Per als experts, la "catàstrofe" patida a Rakhine per la comunitat rohingya deriva de la situació de repressió "severa, sistemàtica i institucionalitzada" que aquesta minoria viu des de fa dècades. L'informe al·ludeix com a exemple històric una declaració formulada el novembre del 2012 per un dirigent de Rakhine i que, amb citacions de Hitler, va assegurar que alguns "actes inhumans" són necessaris per "mantenir la raça".

Prop de 700.000 rohingyes han fugit de Birmània des del començament de la crisi i la majoria viu en camps de refugiats a Bangladesh. En relació amb el seu retorn al país, Guterres ha asseverat que encara no existeixen les condicions necessàries perquè el retorn dels refugiats rohingyes sigui duta a terme de manera segura, per aquest motiu ha instat els membres del Consell de Seguretat a instar el Govern birmà a cooperar per garantir l'accés dels rohingyes a les agències i col·laboradors de l'ONU a la zona.

"No pot haver-hi excuses per retardar la cerca de solucions dignes que permetin el retorn dels desplaçats a les seves regions d'origen de manera segura, tal com estableixen els estàndards a nivell internacional", ha manifestat.

ELS EUA VEUEN EN L'INFORME DE L'ONU "NOVES PROVES CONTRA BIRMÀNIA"

Aquest mateix dilluns, un portaveu del Departament d'Estat nord-americà ha assegurat que l'informe de Nacions Unides aporta noves proves contra el Govern de Birmània. Segons el portaveu, els resultats de la investigació afegeixen "informació sobre els abusos de Drets Humans" per part de les forces de seguretat birmanes contra els rohingyes al país.

No obstant això, ha explicat que els Estats Units només decidirà si es tracta d'un genocidi o de crims contra la Humanitat una vegada s'hagi dut a terme "una revisió exhaustiva dels fets".

Segons el resultat de la investigació duta a terme per la Missió Internacional Independent creada el març del 2017 pel Consell de Drets Humans de l'ONU, l'Exèrcit de Birmània i els seus màxims responsables, inclòs el seu comandant en cap, el general Min Aung Hlaing, han de ser investigats i processats per genocidi al nord de l'estat de Rakhine així com pels crims de guerra i contra la Humanitat comesos no només en aquest estat sinó també als estats de Kachin i Altin Tagh, on es troben actius grups armats ètnics.

"La necessitat militar mai justificaria els assassinats indiscriminats, la violació grupal de dones, l'agressió a nens i la crema de localitats senceres", sostenen els membres de la missió d'investigació.

Tal com indica el text, les tàctiques dutes a terme per l'Exèrcit birmà, el Tatmadaw, "són enormement desproporcionades pel que fa a les actuals amenaces de seguretat, especialment a Rakhine, però també al nord de Birmània", on es troben Kachin i Altin Tagh.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés