Actualitzat 01/07/2013 20:54

Hamdalá demana als EUA que augmenti la seva pressió sobre Israel i denuncia que Tel Aviv obstrueix el procés de pau

 Palestina. Al Fatá
MOHAMMED SALEM / REUTERS

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El primer ministre interí de l'Autoritat Palestina, Rami Hamdalá, ha sol·licitat aquest dilluns al Govern dels Estats Units que incrementi la seva pressió sobre Israel i ha denunciat que Tel Aviv obstrueix el procés de pau i els esforços portats a terme pel secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, per a rellançar les negociacions.

Hamdalá, que ha presentat la seva dimissió a finals de juny, ha mantingut durant la jornada una reunió amb una delegació estatunidenca encapçalada pel senador Chris Coons en què ha debatut els últims esdeveniments relacionats amb el procés de pau i amb el paper de Kerry en el mateix, segons ha informat l'agència estatal palestina de notícies, WAFA.

Durant la mateixa, el primer ministre palestí ha ressaltat que "Israel aprova nous projectes d'assentament cada vegada que algun càrrec estatunidenc visita la regió o Washington fa intents per reobrir el procés de pau".

La setmana passada, Kerry ha assegurat que els líders israelians i palestins estan compromesos amb la represa de les converses de pau, tot i que ha reconegut que el procés de les negociacions, que actualment es troben estancades, podria ser difícil.

Les converses entre Israel i Palestina es van trencar a finals de l'any 2010 després del reinici unilateral de la construcció d'assentaments jueus a Cisjordània per part d'Israel, una de les bases del procés de negociacions. En les últimes setmanes, les autoritats israelianes han anunciat diversos projectes de construcció d'unitats d'habitatges en assentaments ubicats a Cisjordània.

Els assentaments israelians a Cisjordània i Jerusalem Est són il·legals en base al Dret Internacional, tot i que l'executiu israelià distingeix entre les colònies que han rebut una autorització oficial i les que no.

Alhora, el trasllat de població d'un territori ocupant a un territori ocupat és considerat com un crim de guerra per la Quarta Convenció de Ginebra.

En aquest sentit, un equip d'investigadors del Consell de drets humans de les Nacions Unides va advertir al gener que la política d'assentaments d'Israel als territoris palestins viola la Quarta Convenció de Ginebra i constitueix un crim de guerra que entraria en la jurisdicció del Tribunal Penal Internacional (TPI), pel que va reclamar la seva suspensió "sense condicions" i la "retirada immediata" dels actuals assentaments jueus.

L'equip d'investigació va ser aprovat el mes de març del 2012 pel Consell de drets humans de l'ONU a fi d'examinar la política d'assentaments d'Israel als territoris palestins i a Jerusalem Est.

El Govern israelià es va negar a col·laborar amb els experts i es va escudar en que el Consell té un enfocament desequilibrat i que la seva política d'assentaments a Cisjordània està justificada per la Bíblia.

Al voltant de 250 assentaments jueus han estat establerts a Cisjordània i Jerusalem Est des de la seva ocupació militar per part d'Israel en 1967, amb una població estimada en ells de 520.000 colons, segons l'informe de l'ONU.

EL PAPER DE HAMDALÁ

Hamdalá ha presentat la seva dimissió el 20 de juny, si bé la va retirar l'endemà després d'una reunió amb el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, en què aquest el va convèncer que seguís, perquè la seva sortida suposaria la designació d'un nou primer ministre en un escenari complicat. Tot i això, dies després el mandatari palestí va acceptar la renúncia però li va sol·licitar que seguís en el càrrec fins al nomenament d'un substitut.

Hamdalá va arribar a la direcció de Govern en substitució de Salam Fayyad, que va presentar a l'abril la seva dimissió després de mesos de tibantors amb Abbas. Fayyad va ser diversos mesos en el càrrec de manera interina a l'espera que Abbas designés al seu successor.

Respecte als motius que han portat a Hamdalá a presentar la dimissió, no existeix una versió oficial, si bé aparentment el primer ministre ha tingut una forta discussió amb els seus viceprimers ministres Mohammad Mustafà i Ziad Abu Amr a causa del solapament de funcions. Tot i això, Hamdalá va negar l'existència de disputes amb el president i ha destacat que Abbas "és l'elecció del poble".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés