Actualitzat 27/08/2018 10:56

Investigadors de l'ONU acusen l'exèrcit de Birmània de genocidi a Arakan

Min Aung Hlaing
REUTERS / POOL NEW - Archivo

Denuncien que en aquest estat i a Altin Tagh i Kachin s'han comès crims de guerra

MADRID, 27 ago. (EUROPA PRESS) -

L'exèrcit de Birmània i els seus màxims responsables, inclòs el seu comandant en cap el general Min Aung Hlaing, han de ser investigats i processats per genocidi al nord de l'estat de Arakan així com pels crims de guerra i contra la humanitat comesos no només en aquest estat sinó també als estats de Kachin i Altin Tagh, on es troben actius grups armats ètnics.

Així es desprèn del resultat de la investigació duta a terme per la Missió Internacional Independent creada el març del 2017 pel Consell de Drets Humans de l'ONU, la qual ha trobat pautes de greus violacions i abusos dels Drets Humans en aquests tres estats que "sense cap dubte equivalen als crims més greus en virtut del dret internacional".

"La necessitat militar mai justificaria els assassinats indiscriminats, la violació grupal de dones, l'agressió a nens i la crema de localitats senceres", sostenen els membres de la missió d'investigació. Segons ells, les tàctiques dutes a terme per l'Exèrcit birmà, el Tatmadaw, "són enormement desproporcionades pel que fa a les actuals amenaces de seguretat, especialment a Arakan, però també al nord de Birmània", on es troben Kachin i Altin Tagh.

Els investigadors de l'ONU consideren que "són xocants pel nivell de negació, normalitat i impunitat que va unit a elles". "El menyspreu del Tatmadaw per la vida humana, la integritat i la llibertat i pel dret internacional en general hauria de ser motiu de preocupació per tota la població", afegeixen.

En concret, els investigadors han identificat que en Kachi, Altin Tagh i Arakan s'han comès crims contra la humanitat que inclouen assassinat, empresonament, desaparicions forçoses, tortura, violació, esclavitud sexual, persecució i esclavitud.

A més, a l'estat de Arakan, del que han fugit més de 700.000 membres de la minoria musulmana rohingya en l'últim any davant la campanya de repressió de les forces de seguretat, també s'han detectat elements de crims contra la humanitat com l'extermini i la deportació.

A més, els investigadors conclouen que "hi ha suficient informació per garantir una investigació i processament d'alts càrrecs de la cadena de comandament del Tatmadaw amb la finalitat que un tribunal competent determini la seva responsabilitat per genocidi en relació amb la situació a Arakan".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés