Actualitzat 31/03/2017 14:22

Itàlia, entre el Govern tècnic i les eleccions anticipades

El president de la República, a qui Renzi entregarà la seva dimissió, té la clau

ROMA, 5 des. (EUROPA PRESS) -

L'escenari polític que ha deixat a Itàlia la victòria del 'no' en el referèndum constitucional i el posterior anunci de dimissió del principal impulsor de la consulta, el primer ministre Matteo Renzi, es debat entre la formació d'un Govern tècnic o la convocatòria d'eleccions anticipades.

La clau de la governabilitat la té el president d'Itàlia, Sergio Mattarella, que pot solucionar la crisi política nomenant un Govern tècnic, de transició, que governaria fins a les eleccions parlamentàries, previstes en principi per al 2018.

Una segona opció possible és que Mattarella convoqui eleccions anticipades, com demana la gran part de l'oposició. Des de Milà, el líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini, ha reclamat novament que Itàlia vagi al vot com més aviat millor.

En aquest sentit, s'ha posicionat en contra d'un Govern "imposat des de d'alt" que posi sobre la taula un Executiu tècnic nomenat per la Unió Europea, una solució política ja vista a Itàlia, o un Govern encapçalat per algun membre rellevant del Partit Democràtic com el fins ara ministre de l'Economia, Pier Carlo Padoan. "L'any 2017 serà l'any dels pobles. Anem a votar, amb qualsevol llei electoral", ha assenyalat.

Precisament una de les claus que hauran de ser resoltes abans de convocar eleccions a Itàlia és la llei electoral perquè ara mateix la nova llei (Italicum) es refereix només a la Cambra de Diputats, però no al Senat. Per tant, la condició perquè es gesti un nou Govern és que es validi una llei electoral aprovada ja pel Tribunal Constitucional que pogués regular la celebració de noves eleccions.

També ha reclamat eleccions anticipades el líder del Moviment 5 Estrelles, el còmic Beppe Grillo, un dels principals defensors del 'no' en el referèndum constitucional, que ha proposat que s'usi la llei electoral, com a mínim per a la Cambra de Diputats, aprovada per Renzi, Italicum, i que fins ara criticava.

"Els italians han de ser cridats a les urnes al més aviat possible. La manera més ràpida i concreta per anar a votar és anar amb una llei que ja existeix: Italicum", ha escrit Grillo en el seu blog. "Hem criticat sempre aquesta llei --ha prosseguit-- però aquests partits farien coses pitjors i es passarien els anys legitimant la presa de poder d'un Govern tècnic estil (Mario) Monti".

Res més conèixer-se els primers resultats de les enquestes a peu d'urna, i els resultats negatius per a la reforma es van anar confirmant després, el portaveu de Forza Italia, Renato Brunetta, va reclamar també eleccions anticipades.

Ara el partit que lidera l'exprimer ministre Silvio Berlusconi es posa a disposició de la resta de forces de polítiques per negociar una nova llei electoral amb la qual anar a eleccions anticipades.

EL PARTIT DE RENZI, TOCAT

Mentrestant la situació en el Partit Democràtic és més aviat complicada i al voltant a la figura de Renzi salten diversos interrogants. No se sap si la dimissió de Renzi com a primer ministre serà estesa també a la seva funció com a secretari del partit o si tindrà un paper rellevant en la designació de l'home que haurà d'intentar formar Govern.

De moment, està previst que, a primera hora de la tarda d'aquest dilluns, entorn de les 15.00 (hora local) presideixi l'últim Consell de Ministres i que després es traslladi fins al Palau del Quirinal, seu de la direcció d'Estat italiana, per oficialitzar la seva dimissió davant del president Mattarella.

La direcció del Partit Democràtic ha convocat una reunió aquest dimarts per analitzar la situació i prendre decisions. Des del partit s'havia expressat el desig que si havien d'haver-hi eleccions, fossin per a l'estiu.

Aquesta data és important perquè Itàlia ha d'acollir fins aleshores dos importants esdeveniments internacionals. El març es commemora l'aniversari del Tractat de Roma de la UE i el maig la ciutat siciliana de Taormina acollirà la cimera del G-7.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés