Publicat 03/01/2018 16:22

Juncker i Morawiecki es reuneixen dimarts que ve per debatre el procés sancionador iniciat per Brussel·les

Vicepresidente primero de la comisión europea, Frans Timmermans
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, mantindran dimarts que ve, 9 de gener, la seva primera reunió bilateral des que Brussel·les iniciés el procés sancionador per l'amenaça de l'Estat de Dret, que podria portar a suspendre el dret a vot de Varsòvia en la presa de decisions dels Vint-i-vuit.

Així ho ha anunciat la portaveu de l'Executiu comunitari Mina Andreeva, qui ha confirmat que el primer ministre polonès ha "acceptat" la "invitació" que Juncker va llançar en una carta el passat 20 de desembre, quan Brussel·les va prendre la decisió d'iniciar el procés per activar l'article 7 del Tractat de la Unió Europea.

"Aquesta és la propera etapa i és un bon senyal. Hi ha una bona voluntat de continuar amb la discussió sobre aquest tema", ha assenyalat Andreeva en una roda de premsa.

"La Comissió Europea sempre aposta pel diàleg. És exactament el que fem i és l'esperit que persegueix també el president Jucker quan va convidar al primer ministre Morawiecki a venir a la Comissió", ha afegit la portaveu comunitària.

El vicepresident primer de l'Executiu comunitari, Frans Timmermans, va ser l'encarregat d'anunciar l'inici del procés per activar l'article 7. En qualsevol cas, va assegurar que Brussel·les reconsiderarà la seva posició si el Govern polonès fa marxa enrere en les seves reformes dins d'un període de tres mesos.

A la Comissió Europea li preocupa especialment les reformes del sistema judicial empreses per Varsòvia i que, al seu judici, posa en greu risc la independència dels jutges i sotmet al Poder Judicial al control del Govern.

També creu que perjudiquen l'aplicació de les lleis europees al país en qüestions tan diverses com la custòdia de menors o l'execució d'euroordres de detenció i entrega.

En qualsevol cas, per avançar en el procés és necessari que el Consell, després d'escoltar Polònia i amb el suport d'almenys dos terços de l'Eurocambra, adopti una decisió formal per confirmar que existeix un "risc clar de violació greu" de l'Estat de dret. Aquesta decisió requereix una majoria de quatre cinquens del Consell, és a dir, el suport de 22 dels 27 països.

La següent etapa, que implica reconèixer que existeix la violació "greu i persistent" de l'Estat de dret i no només el risc que això ocorri, necessitarà l'unanimitat dels Estats membres per ser efectiva.

De fet, el primer ministre polonès visita a més aquest dimecres al seu homòleg hongarès, Viktor Orban, qui dies després que l'Executiu comunitari iniciés el procediment sancionador va advertir que bloquejarà qualsevol acció encaminada a suspendre el dret de vot de Varsòvia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés