Actualitzat 06/01/2022 18:55

El Kazakhstan confirma la mort de "desenes" de manifestants

Desplegament de les forces de seguretat durant les protestes en Almaty (el Kazakhstan)
SPUTNIK / CONTACTOPHOTO

La UE ofereix la seva ajuda per trobar una solució a la crisi i l'ONU demana que es restableixi l'accés a Internet

Almenys 18 agents morts i més de 700 ferits durant els aldarulls

MADRID, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

Les autoritats del Kazakhstan han confirmat aquest dijous la mort de "desenes" de persones que van provar d'irrompre dimecres a la nit a diversos edificis administratius a la ciutat d'Almaty en el marc de les protestes dels últims dies per l'augment dels preus del gas liquat.

La portaveu de la Policia d'Almaty, Saltanat Azirbek, ha indicat que "forces extremistes van provar d'irrompre en edificis administratius", entre aquests la seu de la Policia. "Desenes d'atacants han estat eliminats, s'estan determinant les seves identitats", ha afegit.

Així mateix, ha dit que hi ha una operació antiterrorista en aquesta zona de la ciutat i ha demanat als residents que "evitin sortir de les seves cases, per la seva seguretat", segons ha recollit l'agncia russa de notícies TASS. La Policia de la ciutat ha destacat en un comunicat que l'objectiu és "establir l'ordre".

Així, la Policia local ha dit que "seguidors radicalitzats dels aldarulls han fet malbé la ciutat i han oposat resistncia a les accions legítimes de les agncies de seguretat per establir l'ordre i garantir la seguretat".

"Els extremistes estan saquejant i fent malbé negocis", ha apuntat, al mateix temps que ha subratllat que "posen en perill la vida i la salut dels civils, obstruint la feina dels treballadors mdics i fent malbé clíniques i hospitals".

"Els bandits que estan actuant a Almaty estan altament organitzats, cosa que demostra que han estat entrenats a l'estranger", ha ressenyat la Policia, que ha denunciat que "el seu atac contra el Kazakhstan és un acte d'agressió i un intent d'alterar la integritat de l'Estat".

ALMENYS 18 AGENTS MORTS

Per la seva banda, l'oficina del comandant de la Policia d'Almaty ha xifrat en 18 el total d'agents morts en els enfrontaments, si bé situa en 748 la xifra de militars i membres de les forces de seguretat que han resultat ferits.

Fonts de l'oficina han indicat en declaracions a l'agncia russa de notícies Sputnik que "tretze agents de seguretat han mort" i ha afegit que els agressors van decapitar els cadvers de dos dels agents posteriorment.

Així mateix, han ressaltat que aquesta decapitació "és prova directa del carcter terrorista i extremista de les formacions de bandits que van atacar Almaty".

El president kazakh, Kasim Jomart Tokayev, es va dirigir dimecres a la nació per reafirmar que actuar "amb duresa" contra els responsables dels aldarulls, així com amb tots aquells que hi hagin participat.

"La meitat del territori del nostre país est embolicada en aldarulls. La situació és especialment difícil a Almaty (...) i aix no es pot tolerar", va dir, abans d'apuntar per primera vegada des que van comenar les manifestacions a l'existncia de "diversos morts i ferits".

LA UE ES MOSTRA DISPOSADA A AJUDAR A RESOLDRE LA SITUACIÓ

L'Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, ha expressat que el bloc comunitari est disposat a oferir la seva ajuda per trobar una solució a la crisi al país.

Borrell ha assenyalat al seu compte de Twitter que els esdeveniments han provocat una "greu preocupació" i ha posat mfasi que "els drets i la seguretat de la població civil s'han de garantir".

Per la seva banda, el secretari d'Estat nord-americ, Antony Blinken, ha mantingut una conversa telefnica amb el ministre d'Exteriors kazakh, Mujtar Tileuberdi, i ha demanat una solució pacífica.

El portaveu del Departament, Ned Price, ha indicat en un comunicat que el Govern nord-americ "dona suport completament a les institucions constitucionals del Kazakhstan i a la llibertat de premsa" al mateix temps que ha sollicitat que es respectin els drets fonamentals a l'hora de solucionar la situació.

L'Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha sollicitat a totes les parts al Kazakhstan evitar la violncia i cercar una resolució pacífica.

"El Dret Internacional és clar: les persones tenen dret a la protesta pacífica i la llibertat d'expressió. Al mateix temps, els manifestants, sense importar com d'enfadat o farts estiguin, no han de recórrer a la violncia", ha assenyalat en un comunicat.

Bachelet ha demanat a més al Govern kazakh que garanteixi l'accés als servei d'Internet de manera "immediata i completa". "Tancar Internet, frenar l'accés a la informació i restringir el dret a la llibertat d'expressió, reunió i participació, així com altres drets, no és la resposta a una crisi i pot alimentar la violncia i els aldarulls".

La ciutat d'Almaty és ara mateix el principal escenari de les manifestacions, que també s'han ests a grans ciutats com Nursultan, la capital, i Mangistau, per aix el president Tokayev he decretat l'estat d'emergncia a diverses regions i un toc de queda entre les 23.00 i les 07.00 hores (hora local).

Davant aquesta situació, l'Organització del Tractat de Seguretat Collectiva (OTSC) --una aliana militar conformada per Rússia, Armnia, Bielorússia, el Kazakhstan, el Kirguizistan i el Tadjikistan-- ha anunciat el desplegament de tropes al territori kazakh en resposta a la petició del president.

"En relació amb la petició del president del Kazakhstan i en vista de l'amenaa a la seguretat nacional i la sobirania del Kazakhstan causada, entre s'altres coses, per la interferncia externa, el Consell de Seguretat Collectiva de l'OTSC (...) ha decidit enviar les Forces Collectives de Manteniment de la Pau al Kazakhstan", ha destacat el primer ministre d'Armnia i president del Consell, Nikol Pashinian.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés