Publicat 22/01/2022 18:25

El Kazakhstan investiga 16 casos d'assassinats, tortures i altres abusos de les forces de seguretat durant les protestes

Un forat de bala en un autobús en Almaty durant les protestes
- / SPUTNIK / CONTACTOPHOTO

MADRID, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia General del Kazakhstan est investigant ara mateix 16 casos d'assassinats, tortures i violacions dels Drets Humans comesos presumptament per les forces de seguretat durant les protestes de principis de mes contra el Govern, segons ha confirmat el cap adjunt de l'organisme judicial, Yeldos Kilymzhanov.

"També estem investigant casos d'assassinat, tortura i abús de poder contra els detinguts. En total, s'han iniciat 16 casos penals d'aquesta mena a tota la república", ha declarat durant la sessió informativa del Servei de Comunicacions d'aquest dissabte i que ha recollit el diari 'Vlast'.

La situació al país es va desestabilitzar el 2 de gener amb l'esclat de protestes que van deixar aldarulls a les principals ciutats del país. Més de 200 persones han mort i milers han estat detingudes en un intent de sufocar les protestes.

La Fiscalia ha rebut fins ara 91 denúncies per tortures i violacions dels drets dels ciutadans a mans de la Policia. Una vintena han estat descartades i encara hi ha una investigació preliminar sobre 56 més, ha indicat Kilymzhanov.

Entre els casos investigats es troba la detenció illegal de 24 residents de la ciutat d'Almaty, un dels epicentres de les protestes, que ja han estat posats en llibertat.

Pel que fa als delictes dels manifestants, les autoritats kazakhs han obert 45 casos per delicte de terrorisme, 36 per aldarulls i 15 per assassinat. Aquests casos afecten 464 persones que continuen arrestades per la comissió d'actes terroristes i aldarulls, 60 més per tinena illegal d'armes, 39 per furt d'armes, 25 per vandalisme i 21 per robatori.

El 5 de gener, el president kazakh, Kassym-Jomart Tokayev, va acceptar la dimissió del Govern, va assumir la prefectura del Consell de Seguretat Nacional, va caracteritzar la situació com un intent de soscavar la integritat de l'Estat i va demanar ajuda a l'Organització del Tractat de Seguretat Collectiva (OTSC) "per eliminar l'amenaa terrorista". L'OTSC va respondre immediatament la seva sollicitud i el primer contingent va arribar el 6 de gener, si bé totes les tropes ja han abandonat el país.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés