Actualitzat 16/02/2008 14:04

Kosovo es disposa a declarar una independència que remourà els fonaments del Dret Internacional

El Parlament aprovarà demà la creació d'un Estat sense exèrcit, sense policia, sense jutges i sense presència a l'ONU

MADRID, 16 de febrer (EUROPA PRESS)

En cas de complir-se els pronòstics, el Parlament kosovar declararà unilateralment demà o com a molt tard dilluns la independència unilateral de Kosovo. Aquesta proclamació, a la qual s'oposa fermament Sèrbia amb el suport de Rússia, polaritzarà l'opinió pública internacional, per constituir un esdeveniment que afecta els principis doctrinals més elementals del Dret Internacional i que podria crear un precedent d'acceptació il·legal d'una independència al marge de l'organisme encarregat de vetllar pel compliment de la Carta de l'ONU, el Consell de Seguretat.

El Kosovo que sorgeixi de la declaració d'independència serà un Estat 'sui generis' que no tindrà representació a les Nacions Unides, no tindrà exèrcit propi --les úniques tropes seran les de l'OTAN-- i només tindrà els policies i jutges que aporti la UE. En concret, seria més correcte definir-lo com un protectorat que com un Estat. En tot cas, es tractaria de la independència "tutelada" proposta al pla de l'enviat especial de l'ONU per a Kosovo, Martti Ahtisaari.

En principi, el Parlament kosovar aprovarà demà una mera declaració d'intencions a favor de la independència de Kosovo, però caldrà esperar el 10 de març perquè aquesta sigui efectiva. Segons ha informat dimarts passat el més influent diari albanokosovar, el 'Koha Ditore' --que va citar fonts diplomàtiques de la UE i de l'OTAN--, durant aquestes tres setmanes s'adoptarà tot un cos legislatiu inspirat en el pla d'Ahtisaari, s'aprovarà la nova Constitució i es portaran a terme els procediments diplomàtics necessaris per aconseguir el reconeixement internacional.

Aquest tercer aspecte és fonamental. En termes jurídics, Sèrbia té arguments suficients per oposar-se a la independència, emparant-se en la Resolució 1244 de juny de 1999 del Consell de Seguretat de l'ONU, que establia que Kosovo havia de seguir sent part integrant de la llavors República Federal d'Iugoslàvia, i per tant de Sèrbia, la seva successora com a subjecte de dret internacional.

Amb aquest propòsit i aquests arguments, el ministre serbi d'Afers Estrangers, Vuk Jeremic, va demanar dijous passat a la nit davant del Consell de Seguretat el "ple respecte" de la Resolució 1244 davant de qualsevol intent d'independència i va instar el cap de la missió de l'ONU (MINUK), Joakkim Ruecker, que "exerceixi els seus poders" invalidant "immediatament" la independència unilateral i dissolent el Parlament kosovar en cas de declarar-la.

A part, el Govern de Sèrbia va aprovar aquest mateix dia una resolució per anul·lar i declarar il·legal per endavant qualsevol acció política de les institucions de Kosovo que condueixi a la declaració unilateral d'independència i va demanar una reunió d'emergència del Parlament per a la seva immediata aprovació. Belgrad no acceptarà "un Estat titella al seu propi territori", ha declarat el primer ministre serbi, Vojislav Kostunica, al diari serbi 'Glas Javnosti'.

PRECEDENT INTERNACIONAL

El fet cert és que el Consell de Seguretat ha fet un clar desistiment de funcions en aquest assumpte i és bastant probable que, una vegada que Kosovo declari la independència, els Estats Units i la majoria dels països de la UE i altres nacions occidentals reconeguin el nou Estat de manera immediata.

El mateix primer ministre kosovar, Hashim Thaci, va assegurar el passat 8 de febrer, sense esmentar noms, que tenia la "confirmació" que a prop de cent països estaven "disposats a reconèixer la independència de Kosovo immediatament després de la declaració".

No obstant, alguns països, i entre ells alguns occidentals i fins i tot membres de la UE, han mostrat expressament la seva oposició a la independència unilateral de Kosovo, amb els arguments que violaria el Dret Internacional i obriria l'aixeta per a situacions similars a tot el món.

El mateix Jeremic va ser clar davant del Consell: "Tots sabem que hi ha desenes de 'Kosovos' a tot el món esperant que es legitimi la seva secessió". Alhora, el president serbi, Boris Tadic, va advertir el cap de setmana passat que la independència de Kosovo marcaria el començament d'una imminent escalada de tensió en els "molts conflictes" existents al món, i fins i tot instigaria "qui sap quants nous".

En aquest mateix sentit, el viceprimer ministre rus, Serguei Ivanov, va advertir dilluns passat que el reconeixement per part d'Europa de la independència de Kosovo deixaria al marge el Dret Internacional i obriria la "capsa de pandora". De fet, el mateix Ministeri rus d'Afers Estrangers va admetre ahir en un comunicat que "la declaració i reconeixement de la independència de Kosovo obligarà Rússia a ajustar la seva política cap a Abjazia i Ossètia Sud", dues regions de Geòrgia controlades 'de facto' per moviments independentistes que compten amb l'indubtable suport de Moscou.

El primer ministre kosovar va sortir ahir al pas d'aquests arguments assegurant que Kosovo és "un cas únic" que "no pot comparar-se a cap altre país" en el món, de manera que "no hauria de representar un precedent" ni desencadenar "un efecte dominó". Segons el parer de Thaci --antic líder dels rebels de l'exèrcit d'Alliberament de Kosovo (ELK)--, la independència de Kosovo "serà la pedra angular per a la pau i l'estabilitat als Balcans" i "portarà un llarg període de pau i cooperació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés