Actualitzat 30/05/2008 13:29

L'Assemblea Nacional converteix en obligatori el referèndum per a l'entrada de Turquia a la UE

PARÍS, 30 de maig (EUROPA PRESS)

L'Assemblea Nacional francesa va votar ahir a favor de l'obligació de convocar un referèndum per consultar als francesos sobre l'entrada a la Unió Europea de països que representin més del 5% de la seva població, una disposició que afecta directament Turquia.

Durant el debat sobre la reforma de les institucions que va acabar ahir a la cambra baixa, els diputats van donar el seu vistiplau per 48 vots a favor i 21 en contra a una esmena presentada pel parlamentari de la UMP, Jean-Luc Warsmann, que suposa una victòria per als enemics de l'ingrés de Turquia en el club comunitari.

En el seu projecte de llei, el Govern havia suprimit el referèndum automàtic sobre les futures adhesions a la Unió Europea que va incorporar el president Jacques Chirac el 2005 a l'article 88-5 de la Constitució francesa per tranquil·litzar els francesos just abans de la consulta sobre el Tractat constitucional europeu.

Per la seva banda, el president Nicolas Sarkozy es va comprometre diverses vegades a organitzar una consulta si la qüestió de l'entrada de Turquia a la UE es plantejava durant la seva presidència.

Tot i això, el text del Govern deixava a la cambra l'elecció entre una ratificació parlamentària de les noves adhesions o la via del referèndum, però aquesta redacció preocupava molts membres de la UMP, obertament contraris a l'entrada de Turquia a la UE i, per tant, van revisar el dispositiu d'acord amb el Govern.

Així, per a la ministra de Justícia, Rachida Dati, l'esmena presentada manté l'objectiu del Govern d'"evitar els referèndums inútils responent al mateix temps a una aspiració dels francesos de pronunciar-se sobre els grans reptes europeus".

Així i tot, el tema ha provocat certa divisió a les files del partit que dóna suport al Govern perquè alguns no veuen amb bons ulls incloure en la Constitució una disposició que es dirigeix implícitament a un país.

"No podem començar unes negociacions amb Turquia i donar a entendre que li tancarem la porta al final del procés", ha avisat Bruno Le Maire, antic director de gabinet de l'exprimer ministre Dominique de Villepin. "En la V República, el referèndum és una llibertat del president, no una obligació", ha afegit.

Però com a mínim uns quaranta diputats de la UMP han amenaçat amb votar contra el projecte de reforma en el seu conjunt si no s'inscriu en la Constitució l'obligació del referèndum per al cas turc.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés