Actualitzat 20/04/2016 17:45

L'Equador ha registrat més de 500 rèpliques des del terratrèmol inicial

El presidente ecuatoriano, Rafael Correa, en la zona afectada por el terremoto
PRESIDENCIA ECUADOR

QUITO, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Equador ha registrat més de 500 rèpliques des del terratrèmol de 7,8 de magnitud en l'escala Richter que va sacsejar la costa nord del país dissabte, i que ha deixat fins aquest dimecres un mínim de 525 morts i més de 4.000 ferits, segons l'Institut Geofísic, que no creu que es repeteixi un tremolor de gran magnitud.

   Segons la cap de Sismologia de l'Institut Geofísic de l'Equador, Alexandra Alvarado, des de dissabte s'han registrat més de 500 rèpliques, la qual cosa "s'esperava" després del fort tremolor, el pitjor en dècades.

   En declaracions a l'agència oficial Andes, Alvarado ha indicat que "encara hi ha possibilitat que segueixin havent-hi" noves rèpliques, de fet fa unes hores se n'ha produït una de 6,3 de magnitud, però ha descartat que es pugui repetir un esdeveniment tan intens com el de dissabte.

   "Tan fort com dissabte, no, perquè aquest és el sisme principal i les rèpliques sempre són més baixes en magnitud", ha explicat, i ha descartat els rumors que han circulat a les xarxes socials al país que hi ha una amenaça d'un sisme devastador perquè hauria quedat una placa tectònica a l'aire.

   "Això és fals perquè les plaques sempre estan juntes, tot el temps, mai no es queden penjades, això és un error", ha indicat, recomanant als ciutadans que confiïn en la informació tècnica proporcionada per l'Institut Geofísic.

   Mentrestant, un equip de la universitat Yasay Tech s'ha desplaçat a la zona devastada pel terratrèmol per avaluar els danys i ha arribat a la conclusió que la reconstrucció tardarà anys. L'equip ha visitat Pedernales, Manta i Portoviejo, tres de les localitats més afectades.

   "La reconstrucció serà llarga. Tardarà mesos, i en els casos més afectats seran anys", entre 2 i 3, ha explicat al diari 'El Telégrafo' el secretari acadèmic de la comissió gestora de Yasay Tech, José Andrade.

   Segons l'expert, un dels motius pel qual nombroses estructures han caigut totalment o parcialment és la qualitat de les construccions, malgrat que a l'Equador hi ha lleis que regulen aquest aspecte, per la qual cosa ha recomanant que la reconstrucció es faci de manera sostenible i amb materials antisísmics.

   Per part seva, Ares Rosakis, acadèmic de Yachay, ha explicat que els efectes s'han sentit més a tota la costa i també a Guayaquil, segona ciutat del país, tot i estar més allunyada que Quito, la capital, per la naturalesa més argilosa i arenosa del terra d'aquesta part del país.

   "Per això, l'ona sísmica es va amplificar molt més a Guayaquil", ha indicat l'acadèmic. Quito, en canvi, està a la regió andina, on les roques serveixen de barrera davant de l'ona sísmica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés