Publicat 07/01/2023 14:17

Les 15 principals crisis humanitàries que marcaran el 2023

SÍRIA

Almenys 15,3 milions de persones necessitaran assistncia el 2023 a Síria, país que acull el nombre més gran de desplaats interns del món, amb 6,8 milions, dels quals uns 2 milions resideixen a les zones del nord del país que escapen al control de Damasc. A la crisi econmica provocada per la guerra, s'hi ha sumat l'últim any una greu sequera i un brot de clera.

Aquesta crisi té, a més, un component regional, ja que hi ha 7,4 milions de refugiats sirians a Turquia, el Líban, Jordnia, l'Iraq i Egipte, la situació socioeconmica dels quals es continua deteriorant. L'ONU ha sollicitat 4.400 milions de dlars per atendre les necessitats dins del país i 5.400 més per ajudar els refugiats sirians i les comunitats que els acullen.

SOMLIA

La situació humanitria es continua deteriorant al país, en part a causa de la nova ofensiva militar contra el grup terrorista Al-Shabab. A aquest fet, s'hi sumen quatre anys continuats sense pluges, que han provocat la pitjor sequera en quatre dcades.

Actualment hi ha 7,8 milions de persones necessitades d'assistncia, gairebé la meitat de la població. El nombre de desplaats s'ha multiplicat per tres en l'últim any, inclosos 1,3 milions a causa de la sequera. El risc de fam torna a planejar al país, on un de cada tres habitants --gairebé 6,7 milions-- tenen seriosos problemes per mantenir-se.

SUDAN DEL SUD

Anys de conflicte, la persistncia de la violncia de carcter tnic i l'impacte del canvi climtic han fet que la situació humanitria es deteriori fins al punt que 9,4 milions de persones, el 76% de la població, requereixin algun tipus d'ajuda, un 5% més que fa un any.

La violncia intercomunitria que han registrat set dels deu estats del país ha ocasionat més de 250.000 desplaats addicionals, a més de casos de violncia sexual, segrestos i saquejos. Al país hi ha uns 2,2 milions de desplaats mentre que 2,3 milions de sud-sudanesos viuen com a refugiats a pasos vens. A més, 8 milions s'enfronten a inseguretat alimentria.

SUDAN

El cop d'estat militar del novembre del 2021 va provocar una reducció de l'ajuda al desenvolupament que rebia el país, la qual cosa, al seu torn, ha afectat la capacitat de les autoritats d'oferir serveis bsics. A més, en l'últim any s'ha produt un repunt de la violncia al país, especialment a Darfur.

Uns 15,8 milions --un ter de la població-- requereixen assistncia. A més, el nombre de persones que passen gana va augmentar per tercer any consecutiu fins a un rcord d'11,7 milions degut, entre altres coses, a la forta dependncia del Sudan en la importació de blat de Rússia i Ucrana.

UCRANA

Des que es va produir la invasió russa el 24 de febrer, gairebé un ter dels ucranesos han abandonat les seves llars. Més de 6,2 milions estan desplaats dins del país, per 7,7 milions més han buscat refugi en altres pasos europeus, principalment a Polnia, Moldvia, Romania i Hongria.

L'ONU xifra en 17,6 milions les persones necessitades d'ajuda dins del país, la situació del qual és particularment dramtica a les zones fora del control de Kíiv i afectades directament per les hostilitats. Preocupen sobretot els problemes de subministrament tant d'electricitat com d'aigua, ja que les infraestructures d'aquest tipus estan sent particularment atacades per Moscou.

VENEUELA

Malgrat que la situació econmica al país ha millorat lleugerament durant l'últim any, encara hi ha 7 milions de persones necessitades d'assistncia. La represa del dileg entre el govern de Nicolás Maduro i l'oposició ja ha perms un primer acord per alleujar la situació humnitria, per est per veure si es continua avanant en aquesta via.

Mentrestant, l'ONU creu que les noves circumstncies al país i a nivell regional podrien augmentar les tornades de veneolans que els últims anys han marxat a l'exili, sense que aix freni la sortida d'altres ciutadans. Al món hi ha més de 7,1 milions de refugiats i migrants veneolans, dels quals gairebé 6 milions es troben a Amrica Llatina, amb gairebé 2,5 milions a Colmbia i amb prop d'1,5 milions al Perú.

EL IEMEN

Les esperances de posar fi a més de vuit anys de conflicte es van esvair a l'octubre, després que el Govern iemenita i els rebels huthis no van renovar l'alto el foc que s'havia perllongat durant sis mesos, si bé la violncia no sembla haver-se reprs amb la mateixa virulncia.

El Iemen ja era abans de la guerra un dels pasos més pobres del món. L'ONU xifra en 21,6 milions les persones que requereixen ajuda. Més del 80% de la població té problemes d'accés a aliments, aigua potable i serveis sanitaris i gairebé el 90% no té accés a serveis públics d'electricitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés