Actualitzat 24/08/2018 17:10

Les adolescents rohingyes a Bangladesh volen que s'escolti la seva veu

Adolescents rohingyes a Bangladesh
PLAN INTERNATIONAL

Només el 28 per cent estan estudiant mentre que el 97 per cent s'encarreguen de tasques domèstiques

MADRID, 24 ago. (EUROPA PRESS) -

Les adolescents rohingyes que van buscar refugi a Bangladesh soles o amb les seves famílies fugint de la violenta repressió a Birmània se senten silenciades en un entorn on són particularment vulnerables i on les seves opinions i desitjos no es tenen en la majoria dels casos en compte.

Davant aquesta circumstància, i per conèixer millor quina és la seva situació i quines necessitats específiques tenen les noies d'entre 10 i 19 anys que es troben als camps de refugiats a Bangladesh, Pla Internacional ha dut a terme una enquesta entre 300 d'aquestes menors, els resultats de la qual ha donat a conèixer pel primer aniversari de l'èxode.

"Si les joves i els seus problemes romanen invisibles per a la comunitat internacional la resposta humanitària seguirà sense reconèixer ni atendre les seves necessitats concretes", ha sostingut Emilia Sánchez, directora d'Incidència Política de Pla Internacional.

El 75 per cent de les adolescents han explicat que no poden prendre decisions sobre les seves vides i el 97 per cent asseguren haver d'encarregar-se de les tasques domèstiques, entre elles la recollida d'aigua.

La inseguretat és la principal preocupació dels pares, que en molts dels casos impedeixen que les seves filles surtin soles, la qual cosa les confina a quedar recloses a les barraques, mentre que en d'altres casos les porta a ser casades de forma prematura, davant la creença que el matrimoni farà que estiguin més segures.

"Els meus pares m'obligaran a casar-me. No puc fer res per evitar-ho", ha explicat a Pla una noia de 18 anys, subratllant que a Birmània "no estava permès" però ara al camp de refugiats sí.

Segons l'ONG, les nenes de totes les edats consultades han expressat el seu desig de poder continuar els seus estudis, però només el 28 per cent van a escola. "Vull anar a escola, però no puc. Tant de bo pogués estudiar i emancipar-me", afirma una adolescent de 14 anys, exemple de la frustració de les que no poden continuar formant-se amb vistes a un futur millor.

ESPAIS AMICS PER A LA INFÀNCIA

Davant d'aquestes circumstàncies, els Espais Amics per a la Infància de Pla Internacional s'han convertit en un lloc on conèixer altres joves, aprendre a defensar-se i rebre suport.

Les nenes que s'han vist separades de les seves famílies o els pares de les quals han estat assassinats se senten particularment vulnerables, ha subratllat l'ONG. Als espais segurs poden parlar sobre allò que els preocupa, especialment sobre la violència i els abusos que moltes han patit i trobar suport.

A més, moltes de les noies han optat per donar-se suport entre elles. "Ens fem amigues de les noies noves que arriben al campament i compartim amb elles el menjar i la roba que tenim", explica Showkat Atu. "Hem descobert que juntes som més fortes i tenim menys por", afegeix per la seva banda Mustakima.

"L'amistat és vital en les crisis humanitàries", ha subratllat Pla, explicant que l'estudi 'Adolescents en Emergències: Veus de Bangladesh' ha demostrat que les nenes en situacions d'emergència amb xarxes fortes de suport, com la seva família o els seus amics i amigues, fan front a la seva situació molt millor que les que no la tenen.

En passar temps amb persones de la seva mateixa edat, que tenen els seus mateixos somnis i inquietuds, es construeixen relacions personals que fan que les nenes se sentin més fortes i segures, ha ressaltat. Aquest és el cas de Roshida, Sayeka i Afo Unosrr, amigues des de fa un any i que han creat un comitè de benvinguda per a les noies noves que arriben al campament. "Van ser molt amables amb mi i com jo no tenia menjar van compartir amb mi el seu", recorda Roshida.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés