Publicat 04/01/2018 13:22

Les alemanyes podran conèixer el sou dels seus companys i exigir cobrar el mateix que ells

Recurs d'oficina
COPYLEFT (PIXABAY)

BERLÍN, 4 gen. (DPA/EP) -

Alemanya donarà a partir d'aquest dissabte un nou pas en l'eradicació de la bretxa salarial entre homes i dones, quan entri en vigor una nova llei que permet a les empleades d'empreses amb més de 200 treballadors conèixer el sou mitjà dels seus companys homes que ocupin un lloc similar.

"Si una dona està segura que està cobrant menys que un home, podrà reclamar jurídicament el seu dret a rebre una mateixa remuneració per un mateix treball", ha explicat la ministra de la Dona en funcions, la socialdemòcrata Katarina Barley.

"A Alemanya, el sou dels altres segueix sent un tema tabú i un misteri. La majoria de les dones, per tant, sovint no saben quant guanyen en comparació amb els seus companys de treball homes que exerceixen una mateixa funció", ha afegit.

En un país el teixit productiu del qual el conformen principalment empreses familiars de petita i mitjana grandària, s'estima que aquesta nova regulació de transparència salarial afecti prop de 18.000 companyies.

A més, les empreses que comptin amb més de 500 empleats, xifrades entorn d'unes 4.000 al país, hauran d'elaborar informes periòdics sobre la igualtat salarial en els seus quadres interns, amb l'objectiu de garantir que es respecta el principi de "mateix salari per al mateix treball".

Segons dades publicades pel Ministeri d'Assumptes Socials el 2016 sobre la base d'estadístiques alemanyes i europees, les dones guanyen a Alemanya com a mitjana un 21,6 per cent menys que els homes. La bretxa és la tercera més gran d'Europa, per darrere d'Estònia, on les dones perceben un 28,3 per cent menys de sou brut i d'Àustria, on la diferència és d'un 22,9 per cent.

Experts atribueixen la gran diferència salarial registrada a Alemanya, entre altres factors, al fet que les dones treballen més a temps parcial que els homes i al fet que ocupen menys càrrecs directius. No obstant això, descomptats aquests elements, les dones també cobren menys que els homes quan exerceixen un treball similar. En aquest cas, perceben un 7 per cent menys que els seus companys homes.

La llei de transparència salarial és la segona norma a favor de la igualtat en l'àmbit empresarial que els socialdemòcrates han aconseguit imposar durant l'última legislatura (2013-2017), en la qual van governar en gran coalició amb el bloc conservador liderat per la cancellera Angela Merkel.

Com a soci menor, el Partit Socialdemòcrata (SPD) també va treure endavant fa tres anys una llei que obligava les grans empreses alemanyes --aquelles amb més de 2.000 empleats-- a implantar una quota del 30 per cent de dones en els seus consells d'administració a partir del 2016, sota pena de sancions.

Aquesta norma també contempla que empreses més petites i els serveis públics elevin el nombre de dones en els seus departaments executius i exigeix informar regularment sobre els seus avanços. No obstant això, al contrari que les grans empreses, no són multats si no aconsegueixen l'objectiu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés