Actualitzat 07/04/2022 18:03

L'Eurocambra demana un embargament "total" al petroli, carbó, combustible nuclear i gas russos

CORPORACIÓN ARAGONESA DE RADIO Y TELEVISIÓN

BRUSSEL·LES, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Eurocambra ha demanat aquest dijous que s'imposin més sancions contra Rússia en resposta a la invasió d'Ucraïna, fins i tot un embargament "total i immediat" de les importacions russes de petroli, carbó, combustible nuclear i gas.

En una resolució aprovada amb 513 vots a favor, 22 en contra i 19 abstencions, el Parlament Europeu ha considerat que les sancions han d'anar acompanyades d'un "pla" per continuar garantint la seguretat del proveïment energètic de la Unió Europea (UE) i una "estratègia" per aixecar les sancions en cas que Rússia adopti mesures per restablir la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna dins les seves fronteres reconegudes internacionalment i retiri "completament" les seves tropes del territori ucraïnès.

Els eurodiputats, que han expressat "indignació" per les atrocitats atribuïdes a l'exèrcit rus, han reclamat que els autors de crims de guerra retin comptes i han reclamat que l'"aplicació plena i efectiva" de les sancions vigents a tota la UE i als seus aliats sigui ara una "prioritat".

Així, el Parlament Europeu ha instat a excloure els bancs russos del sistema Swift, a impedir l'entrada i atracament en aigües territorials de la UE a qualsevol buc connectat amb Rússia i a prohibir el transport de mercaderies per carretera des de i cap a Rússia i Bielorússia.

També ha sol·licitat la confiscació de "tots els actius pertanyents a funcionaris russos o als oligarques associats al règim de Vladímir Putin, als seus representants i testaferros, com també als vinculats al règim de Aleksandr Lukaixenko".

En paral·lel, han demanat als dirigents del bloc i d'altres estats que excloguin Rússia del G20 i altres organitzacions de cooperació multilateral, com el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides o la Interpol, entre d'altres. Al seu parer, això constituiria "un senyal clar que l'actitud de la comunitat internacional pel que fa a l'Estat agressor no tornarà a la situació anterior".

D'altra banda, i "a causa de la implicació bielorussa" en la guerra d'Ucraïna, la resolució assenyala que les sancions a Bielorússia han de ser conseqüents amb les que s'han imposat contra Rússia per evitar que Putin "utilitzi" l'ajuda de Lukaixenko per eludir-les.

ACCELERAR L'ENTREGA D'ARMES

El Parlament Europeu ha reiterat que l'entrega d'armes ha de "continuar i intensificar-se" perquè Ucraïna es pugui defensar "eficaçment". Els eurodiputats han donat suport a l'ajuda defensiva a les forces armades ucraïneses a través del fons europeu de suport a la pau (FEAP).

A més a més, han al·ludit a les "espantoses atrocitats" a Ucraïna, que "constitueixen indiscutiblement crims de guerra", i han estat "comeses per les forces militars russes al país i en particular a Butxa, i a la destrucció gairebé completa de ciutats com Mariúpol i Volnovakha".

Així, han subratllat que els autors de crims de guerra hauran de retre comptes dels seus actes i plantegen la creació d'un tribunal especial de l'ONU per als crims a Ucraïna.

En aquest sentit, han recordat que gairebé 6,5 milions de persones són desplaçats interns a Ucraïna i més de quatre milions han fugit del país a conseqüència de la guerra.

També han sol·licitat corredors humanitaris segurs per evacuar els civils que fugen dels bombardejos i que s'impulsin les xarxes d'ajuda humanitària de la UE a Ucraïna.

Finalment, han condemnat la retòrica que apunta a un possible ús d'armes de destrucció massiva per part de Rússia i han destacat que qualsevol desplegament d'aquesta naturalesa tindria "les més greus" conseqüències.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés