Actualitzat 22/11/2022 12:14

L'Eurocambra es prepara per declarar Rússia com a país promotor del terrorisme

Archivo - Imatge de recurs del Parlament Europeu
Philipp von Ditfurth/dpa - Archivo

BRUSSEL·LES, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu es prepara per declarar Rússia com a estat promotor del terrorisme, segons ha assenyalat l'eurodiputat que ha elaborat la resolució que dimecres se sotmetrà a votació en la sessió plenària que se celebra a Estrasburg.

La resolució "reconeix Rússia com un estat promotor del terrorisme i com un estat que utilitza mitjans terroristes", segons ha assenyalat l'eurodiputat que ha redactat el text, el popular lituà Andrius Kubilius, i han confirmat fonts parlamentàries a Europa Press.

Aquesta és la fórmula comuna pactada entre els grups que inclourà la proposta de resolució, que se centra a denunciar els més de 40.000 crims de guerra documentats que hauria comès l'exèrcit rus, en particular, les matances de civils ucraïnesos a llocs com Irpín, Butxa o Izium.

Com que el marc legal de la UE no preveu la designació de països com a patrocinadors del terrorisme, un esquema que sí que existeix als Estats Units o el Canadà, la resolució reclama als vint-i-set que facin passos per nomenar Rússia i sol·licita a la UE que desenvolupi aquest mecanisme per denunciar països que utilitzen mitjans terroristes, la qual cosa facilitaria "nombroses mesures restrictives significatives i tindria profundes implicacions en la relacions de la UE amb aquests països".

La proposta no ha comptat amb el suport dels socialdemòcrates i dels verds, per la qual cosa caldrà veure quants vots rep finalment. Fonts parlamentàries confien que alguns eurodiputats d'aquestes formacions acabaran defensant la iniciativa malgrat les reticències dels seus grups.

MÉS SANCIONS A RÚSSIA I SUPORT A UCRAÏNA

Així mateix, la resolució exigeix que la UE pressioni Rússia amb el novè paquet de sancions en represàlia a l'ofensiva militar a Ucraïna. En concret, demanen un "embargament total" a les importacions d'hidrocarburs i urani rus i abandonar del tot els gasoductes Nord Stream 1 i 2.

També reclama estrényer el cèrcol a les importacions i atacar sectors com els diamants i augmentar les sancions contra les criptomonedes, a més de restriccions contra els responsables dels referèndums a les regions ucraïneses ocupades per Rússia, i d'incloure Rússia i Bielorússia en la llista europea contra el blanqueig de diners.

La proposta reclama canvis en el mecanisme de sancions per violacions dels drets humans de la UE perquè incloguin casos de corrupció perquè es pugui traduir en sancions àgils contra individus de trames de corrupció a Rússia i Bielorússia. Als vint-i-set els exigeix incloure el Grup Wagner i altres milícies russes implicades en el conflicte en la llista de grups terroristes de la UE.

Sobre les mesures de suport a Ucraïna, la resolució demana als estats membres de la UE augmentar el suport "polític, financer i militar" a Kíiv en plena guerra contra la invasió russa, i també treballar en un mecanisme de compensació per fer front als danys provocats per l'exèrcit rus i facilitar la reconstrucció del país.

També insta els vint-i-set i les institucions europees a donar suport amb tot els mitjans les investigacions per documentar crims de guerra a Ucraïna i d'aquesta manera garantir que hi ha rendició de comptes i responsabilitats per l'ofensiva militar, a més d'establir un tribunal especial que jutgi els crims de guerra russos al país veí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés