Publicat 09/07/2016 18:15

Líders aliats donaran suport a la coalició contra EI i l'operació de la UE al Mediterrani

Augmentaran el suport de l'OTAN per consolidar les capacitats de defensa dels països del Nord d'Àfrica i Pròxim Orient

VARSÒVIA, 9 jul. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Ana Pisonero) -

Els caps d'Estat i de Govern de l'OTAN han acordat donar suport directe a la coalició contra l'Estat Islàmic que lidera els Estats Units amb el desplegament d'avions de vigilància AWACS, prestar més suport per consolidar les capacitats de forces locals de països al nord d'Àfrica i Pròxim Orient davant de l'amenaça terrorista i han obert la porta que l'OTAN cooperi amb l'operació de la UE contra les màfies al Mediterrani Central a través de la seva nova missió de seguretat marítima més àmplia, batejada 'Guardiana del Mar'.

"Avui hem pres decisions per reforçar els nostres socis i projectar estabilitat més enllà de les nostres fronteres", ha confirmat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que ha alertat de l'"impacte directe" per als aliats que plantegen "els Estats fallits o en vies de fracàs", "la pitjor crisi de refugiats i d'immigració" i "els grups terroristes que han organitzat atacs" als carrers d'Europa.

"L'escalada dels desafiaments exigeixen que actuem", ha resumit Stoltenberg, que ha insistit que ajudar a consolidar les capacitats de forces locals "és més eficaç que desplegar un gran número" de militars occidentals per a "operacions de combat" i "una de les millors eines" per "combatre el terrorisme". "La prevenció és millor que la intervenció", ha tancat.

En primer lloc, els líders aliats han acordat continuar entrenant les forces iraquianes a Jordània i estendre l'entrenament al mateix Iraq, cosa que "és clau per combatre l'Estat Islàmic", ha explicat Stoltenberg, que ha avançat que l'OTAN enviarà "aviat" un equip d'experts a Bagdad per "començar la planificació, donar assessorament estratègic i donar suport a la reforma del sector de seguretat".

Albània ha anunciat que contribuirà amb "un número significatiu" d'instructors militars, ha anunciat el secretari general aliat, que ha precisat que de moment no està sobre la taula la possibilitat que els aliats armin les forces iraquianes i kurdes. "Els equips no estan a l'agenda ara com ara", ha explicat.

Els caps d'Estat i de Govern de l'OTAN també han acordat "en principi" donar "suport directe" a la coalició contra l'Estat Islàmic amb avions de vigilància AWACS com "un senyal clar" de la seva determinació de tallar el terrorisme, tot i que ha precisat que aquests només es desplegaran a Turquia i aigües internacionals del Mediterrani, des d'on "podran veure l'espai aeri tant de l'Iraq com Síria" tot i que no els sobrevolaran.

En la seva declaració final de la cimera, els aliats precisen que aquesta contribució començarà "a la tardor" i "no converteix l'OTAN en un membre" de la coalició contra l'Estat Islàmic.

Els països de l'OTAN també veuen prioritari seguir reforçant la cooperació amb Jordània i "aviat" començaran a prestar suport a les forces especials de Tunísia, país amb el qual ja estan treballant per ajudar-lo a crear un centre nou de fusió d'intel·ligència, ha explicat Stoltenberg.

Respecte a Líbia, els països de l'OTAN continuaran "els preparatius per assistir el país per dissenyar les seves polítiques i estructures de seguretat, que els ajudaran a unificar i defensar millor el país contra grups com l'Estats Islàmic".

Els caps d'Estat i de Govern de l'OTAN també han anunciat el llançament d'una nova missió de seguretat marítima més àmplia al Mediterrani, batejada 'Guardiana del Mar', que neix de la transformació de la missió antiterrorista aliada 'Active Endeavour' llançada després dels atemptats de l'11-S, als Estats Units i en què va participar Espanya i han obert la porta a "considerar un possible suport addicional" al Mediterrani per tallar les crisis de refugiats, en cooperació i complementarietat amb la UE, segons recull la declaració final de la cimera. "La decisió en principi s'ha pres", han explicat fonts aliades.

"Tenim intenció de treballar estretament amb l'operació 'Sophia' de la Unió Europea al Mediterrani Central d'acord amb la nostra cooperació eficaç i ràpida amb la UE per tallar les línies del trànsit humà internacional a l'Egeu", ha explicat Stoltenberg.

El secretari general aliat ha explicat que encara cal definir "les tasques concretes" de la nova operació aliada però ha incidit que aquesta tindrà "un abast ampli" per cobrir tasques com la situació d'alerta, la lluita antiterrorista i el suport a la consolidació de capacitats.

"Ara ens asseurem amb la UE i veurem com podem complementar els esforços al Mediterrani Central d'acord amb les lliçons apreses a l'Egeu", ha precisat el noruec.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés