Publicat 06/01/2022 19:52

L'OMS ja vigila la nova variant detectada a França, però aclareix que "no està circulant molt activament"

Dues infermeres preparen una vacuna contra el Covid-19, a l'Hospital Infanta Sofia, a 30 de desembre de 2021, a Sant Sebasti dels Reis, Madrid, (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 6 gen. (EUROPA PRESS) -

La doctora Maria Van Kerkhove, epidemiloga líder de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), ha aclarit que des de l'organisme ja estan supervisant la subvariant B.1.640.2, detectada recentment a Frana i que porta per nom IHU, si bé aclareix que "no est circulant molt activament".

En concret, ha detallat que és una subvariant del cep B.1.640, els primers casos del qual van ser detectats al setembre de 2021 en una srie de pasos i que ja es va categoritzar com una variant "sota supervisió" per l'OMS al novembre d'aquest mateix any.

"Aquesta variant representa menys d'1% de les mostres a Frana. Hi ha dos subvariants: la B.1.640.1 i la B.1.640.2, i és important que les seguim, per la quantitat de mutacions amb les que compta, per no est circulant molt activament", ha postillat Van Kerkhove.

"És bastant comú que aquesta situació ocorri", ha tranquillitzat l'epidemiloga de l'OMS, que ha posat l'accent que "les vacunes actuals contra la Covid-19 funcionen per a totes les variants actives".

CEP MENYS ACTIU

"És un cep menys actiu i que encara est sent avaluat", ha informat per la seva banda la directora del Departament d'Immunització de l'OMS, Kate O'Brien. "És una variant que potser est augmentant la seva prevalena. Comptem amb proves específiques de la mateixa, per est pendent d'una anlisi més profunda", ha precisat.

Igual que Van Kerkhove, O'Brien ha volgut recalcar el paper de les vacunes per protegir de casos greus de la malaltia, "com s'est veient amb micron". "L'acompliment de les vacunes funciona fins i tot amb aquestes variants", ha reiterat l'experta.

Aquest nou cep ha rebut el nom d'IHU per les sigles de l'Institut Hospitalari Universitari Méditerrannée de Marsella (Frana). Segons les primeres anlisis, té 46 mutacions i 37 deleciones que van donar com a resultat 30 substitucions d'aminocids i 12 delecions.

El seu genotip va portar a crear un nou llinatge, el B.1.640.2, que és un grup germano filogentic de l'antic llinatge B.1.640, reanomenat B.1.640.1. Tots dos llinatges difereixen en 25 substitucions de nucletids i 33 delecions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés