Actualitzat 08/02/2016 17:52

L'ONU denuncia l'"extermini" de civils a Síria

Bomba en Damasco, Siria
GOBIERNO SIRIO

GINEBRA, 8 Febr. (Reuters/EP) -

   Una comissió d'investigació de les Nacions Unides ha denunciat aquest dilluns que l'"extermini" de la població civil s'ha convertit en una política d'Estat per al règim de Bashar al-Assad i ha reclamat sancions davant d'uns fets que considera constitutius de crims contra la Humanitat.

   El grup d'experts encapçalat per Paulo Pinheiro ha analitzat fets ocorreguts entre el 10 de març de 2011 i el 30 de novembre de 2015, gairebé la totalitat del conflicte. Per elaborar el seu informe, que analitza la situació de les persones detingudes pels diferents bàndols, han parlat amb 621 supervivents i testimonis, així com recollit proves.

   La Comissió d'Investigació per a Síria ha establert que "durant els últims quatre anys i mig, milers de detinguts han mort quan eren sota custòdia de les parts en conflicte", tant de grups jihadistes com Estat Islàmic i el Front Al-Nusra com del règim sirià.

   "Els assassinats i morts descrits en aquest informe van tenir lloc amb molta freqüència, durant un llarg període de temps i en diferents localitzacions, amb un suport logístic significatiu que implica vastos recursos de l'Estat", diu l'informe, que equipara aquestes tàctiques amb un "extermini" i, per extensió, amb un "crim contra la Humanitat".

   Els experts han detectat "atacs sistemàtics i estesos contra la població civil", principal perjudicada d'un conflicte que ha provocat la mort de més de 250.000 persones des del seu començament, fa gairebé cinc anys.

   Els investigadors han assegurat que desenes de milers de detinguts es troben retinguts per les forces lleials al règim i milers més haurien "desaparegut" després de casos de reclusió o segrest atribuïbles a diferents bàndols.

   En el cas de les forces del règim, els experts de l'ONU s'han mostrat especialment preocupats per les tàctiques d'abusos sobre els civils, que han patit fins a nivells límit la falta d'alimentació i d'assistència mèdica.

   Alhora, han qüestionat els "judicis il·legals" que porten a terme els tribunals instaurats pel Front Al-Nusra, basats en una estricta visió de la xària o llei islàmica i amb potestat per dictar condemnes a mort tant de soldats del règim com de civils.

SANCIONS

   La comissió ha demanat al Consell de Seguretat de l'ONU que prengui mesures i adopti "sancions" contra autoritats --tant civils com militars-- que són responsables directes o còmplices de morts, tortures i desaparicions. Hauria, alhora, "responsabilitats penals individuals" susceptibles de ser analitzades pel Tribunal Penal Internacional (TPI).

   L'informe, tot i això, no ha donat noms de qui haurien de ser sancionats o processats pels crims comesos durant aquests anys. La Comissió ha apuntat que existeixen indicis que assenyalarien a "autoritats d'alt nivell".

   Els experts han subratllat que la rendició de comptes "ha de formar part de qualsevol solució política" del conflicte, en què l'ONU ha tractat de mediar sense èxit.

COMBATENTS ESTRANGERS

   Al llarg dels seus treballs, els investigadors internacionals han proporcionat assistència judicial a diversos països que van plantejar 15 peticions d'informació relativa a combatents estrangers, ha explicat davant dels mitjans una dels integrants, l'antiga fiscal del TPI Carla del Ponte.

   Tot i que no ha volgut identificar els països implicats, en declaracions posteriors a Reuters ha aclarit que es tracta d'insurgents "de nivell mitjà i baix", en cap cas d'alts comandaments d'organitzacions terroristes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés