Publicat 19/05/2016 16:57

L'OTAN firma el protocol d'adhesió de Montenegro a l'Aliança Atlàntica

Milo Djukanovic
AMR ABDALLAH DALSH

BRUSSEL·LES, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Afers Estrangers de l'OTAN i el primer ministre montenegrí, Milo Djukanovic, han signat aquest dijous el protocol d'adhesió a l'Aliança Atlàntica de Montenegro, que es convertirà en el vint-i-novè membre de l'organisme quan hagi completat el procés de ratificació parlamentària en tots els països.

"Això és un pas important i ve en un moment històric per a Montenegro" en el desè aniversari de la seva independència de Sèrbia, ha subratllat el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, durant la cerimònia de la firma del protocol d'adhesió de Montenegro.

Stoltenberg ha defensat que la seva entrada a l'OTAN "ajudarà a garantir l'estabilitat a llarg termini, la sobirania i seguretat de Montenegro" i demostra que "la porta de l'OTAN continua oberta" a nous membres.

El secretari general aliat, qui aquest dimecres va deixar clar que qualsevol sanció o reacció de Rússia contra Montenegro per entrar en l'OTAN estaria "absolutament injustificat", ha assegurat que la firma del protocol d'adhesió "reconeix" el progrés que ha fet el país per emprendre "grans reformes" i la seva participació en les operacions de l'OTAN, la UE i l'ONU i ha destacat la bona cooperació regional del país amb els seus veïns en els Balcans, tot i que ha subratllat la importància que el país "segueixi endavant amb les reformes".

"La firma avui del protocol d'adhesió reconeix aquest progrés. Des de d'ara Montenegro estarà representat com a convidat en les reunions de l'OTAN" tot i que sense dret a vot, ha explicat Stoltenberg, que ha confiat que el país entre "aviat" a l'OTAN com a membre de ple dret una vegada que els parlaments dels països aliats i de Montenegro concloguin el procés de ratificació.

"Això no és el final del viatge sinó el començament d'un nou capítol segur en la seva història", ha subratllat Stoltenberg, que ha evitat donar terminis per concloure el procés de ratificació parlamentària, tot i que fonts diplomàtiques esperen que conclogui en "un any o any i mig".

El primer ministre montenegrí ha subratllat la cerimònia "simbòlica" d'aquest dijous a l'OTAN quan el país celebra el desè aniversari de la seva independència. "És la millor confirmació que hem elegit el bon camí", ha defensat, recordant la visió clara del país d'entrar a la UE i l'OTAN després de la seva independència.

"Volem que Montenegro sigui estable, democràtic i pròsper en el seu multietnicitat i integrar-nos en la comunitat euroatlàntica", ha defensat Djukanovic, que ha subratllat la importància del progrés per a la societat del país, sobretot per als joves tot i que també ha defensat que el pas donat aquest dijous contribuirà a reforçar l'estabilitat i seguretat del conjunt dels Balcans. "És extremadament important per als nostres veïns", ha assegurat.

El primer ministre montenegrí ha confiat que els parlaments dels països de l'OTAN ratifiquin la seva entrada "com més aviat millor" amb l'objectiu de convertir-se en membre de ple dret "a mitjans de l'any que ve".

Djukanovic ha assegurat que el procés d'integració en la comunitat euroatlàntica de Montenegro "és irreversible" i ha subratllat el ple compromís del país de "continuar amb les reformes, especialment a l'àrea de l'Estat de Dret" i aconseguir "resultats importants en la lluita contra la corrupció i el crim organitzat", així com per "continuar la reforma del sector de la defensa". "Montenegro estarà llest per compartir la responsabilitat amb els aliats", ha promès.

El ministre d'Exteriors en funcions del Govern espanyol, José Manuel García-Margallo, ha subratllat que la firma del protocol de l'adhesió "és molt important per a Montenegro i per a l'OTAN". "Estem més que contents de poder fer-ho ara", ha assegurat.

L'OTAN, MANTÉ LA PORTA OBERTA

Albània i Croàcia van serels últims països a entrar en l'OTAN l'abril del 2009. Geòrgia, Bòsnia i Hercegovina i l'Antiga República Iugoslava de Macedònia també aspiren a entrar.

L'OTAN, que es va crear el 1949 amb 12 membres fundadors -Bèlgica, el Canadà, Dinamarca, França, Islàndia, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos, Noruega, Portugal, Regne Unit i els Estats Units--, s'ha ampliat en sis ocasions fins a tenir els vint-i-vuit membres actuals.

Espanya va entrar el 1986. Prèviament van entrar Turquia (1952), l'Alemanya occidental (1955) i en 1990 va entrar l'Alemanya de l'est després de la reunificació del país.

La primera ampliació a l'est d'Europa no va arribar fins al 1999 quan van entrar República Txeca, Hongria i Polònia i el 2004 van entrar Bulgària, Estònia, Letònia, Lituània, Romania, Eslovàquia i Eslovènia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés