Actualitzat 04/03/2022 16:58

L'OTAN rebutja aplicar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna perquè provocaria una "guerra total" a Europa

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg
-/NATO/dpa

BRUSSEL·LES, 4 mar? (EUROPA PRESS) -

L'OTAN ha rebutjat aquest divendres l'opció d'aplicar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna, tal com han reclamat nombroses vegades les autoritats ucraïneses, perquè assegura que la mesura podria generar una escalada del conflicte i provocar una "guerra total" a Europa.

"Hem deixat clar que no entrarem a Ucraïna, ni per terra ni per aire. L'única manera d'implementar una zona d'exclusió és enviar avions de l'OTAN a l'espai aeri d'Ucraïna i imposar-la atacant avions russos", ha advertit el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, en una conferència de premsa al final de la reunió extraordinària de ministres d'Exteriors aliats.

Durant la trobada s'ha tractat l'evolució del conflicte a Ucraïna, també l'opció d'imposar aquesta restricció, que han esmentat diversos ministres aliats. L'anàlisi que en fa l'OTAN és que aquesta mesura suposaria l'entrada de l'Aliança Atlàntica en el conflicte, cosa que ha evitat des de fa mesos. "No serem part del conflicte a Ucraïna", ha reiterat diverses vegades el cap polític de l'OTAN.

"Entenem la desesperació, però si fem això acabarem tenint una guerra total a Europa, que implicaria més països i generaria més patiment", ha reflexionat Stoltenberg.

Tot i que l'OTAN no contemplava aquesta opció, el ministre espanyol, José Manuel Albares, ha apuntat que seria un assumpte a debatre, fet que s'ha interpretat com una possible obertura a aquesta possibilitat. Tanmateix, al final el secretari general ha insistit que l'organització militar no intervindrà en el conflicte ucraïnès, tot i que continuarà donant suport militar de diferents maneres a Kíiv.

Una zona d'exclusió implica la prohibició de sobrevolar l'espai aeri d'un determinat país o territori, bé sigui per protegir instal·lacions estratègiques o per contextos bèl·lics. Es va aplicar, per exemple, en suport a la intervenció militar a Líbia l'any 2011, tot i que ja en els anys noranta es va utilitzar a l'Iraq o als Balcans.

Aplicar aquesta mesura requereix una potència executora, és a dir d'un país o bloc que sigui capaç d'interceptar i fins i tot abatre les aeronaus que se saltin la zona d'exclusió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés