Actualitzat 15/12/2017 17:19

L'SPD dona llum verda a sondejar la formació de govern amb Merkel

Shulz encaixa la mà a Merkel durant el debat postelectoral
GERO BRELOER/POOL AP/DPA / GERO BRELOER

Schulz diu que els contactes començaran al gener i que si hi ha acord "no serà més del mateix"

BERLÍN, 15 des. (DPA/EP) -

La cúpula del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) ha decidit aquest divendres donar llum verda al començament de sondejos amb els conservadors de la canceller Angela Merkel per veure quines opcions existeixen de negociar un eventual govern al país, segons ha pogut saber DPA.

La decisió va ser presa en una reunió a porta tancada de la directiva celebrada aquest divendres a Berlín, en el transcurs de la qual el líder dl'SPD ha cridat a acceptar la primera oferta d'entrar en contacte amb el bloc de la dirigent amb l'objectiu d'intentar desbloquejar la crisi política oberta al país després de les eleccions de setembre.

Amb la llum verda donada avui, l'SPD no reedita de forma automàtica la gran coalició que va governar Alemanya durant els últims quatre anys, sinó que simplement obre la porta a asseure's a la taula amb Merkel per parlar de continguts i veure quines posiblitats reals existeixen de crear una aliança.

Abans d'un eventual sí definitiu, l'SPD té previst a més celebrar un congrés extraordinari al gener i, posteriorment, preguntar als seus 440.000 afiliats en una consulta si estan d'acord a entrar com a socis menors al Govern alemany. Amb aquest calendari en l'horitzó es creu que, en el millor dels casos, Alemanya no comptarà amb un Govern fins a març o abril.

Fa just una setmana, Schulz ja havia demanat a les bases de l'SPD que autoritzessin un primer acostament amb Merkel. Conscient de la reticència que existeix en les seves pròpies files a reeditar la gran coalició que va dirigir Alemanya durant els últims quatre anys, el polític es va comprometre a la seva militància a plantejar a la cancellera altres fórmules de Govern.

Entre elles, Schulz considera possible un Govern en minoria de Merkel tolerat per l'SPD o una espècie de "coalició light", un model inèdit que contempla que s'acordin uns pocs punts centrals en l'acord de coalició i que la resta dels projectes pugui ser negociat al Parlament.

Totes aquestes constel·lacions alternatives han estat rebutjades públicament pel bloc conservador de la cancellera, que únicament es mostra disposat a tancar un "Govern estable", és a dir, una aliança que gaudeixi de majoria parlamentària i que pugui imposar les seves polítiques sense necessitat d'aconseguir de forma sistemàtica acords puntuals.

Segons ha indicat Schulz, les converses començaran principis de gener, però abans d'això ha avançat que tornarà a reunir-se amb Merkel, el seu aliat bavarès Horst Seehofer, i els presidents dels grups parlamentaris de CDU i CSU dimecres que ve per deixar més clar el calendari.

Així mateix, Schulz ha advertit que encara que l'SPD decideixi finalment formar coalició amb els conservadors de la cancellera "no serà més del mateix".

Després d'un primer acostament entre els primers espases, celebrat aquest dimecres a la capital alemanya en un ambient de gran secretisme, la pressió sobre el líder de l'SPD, Martin Schulz, no havia fet més que augmentar.

El bloc conservador liderat per Merkel va reiterar després de la trobada la seva ferma intenció d'arribar a un acord amb els socialdemòcrates per formar un "govern estable". No obstant això, la dirigent es mostra únicament disposada a reeditar la gran coalició que ha governat Alemanya durant els últims quatre anys.

Amb aquest plantejament, la canceller descarta de plànol qualsevol altre model de col·laboració entre els dos principals partits d'Alemanya i complica a un Schulz amb les mans lligades que, conscient de la reticència que existeix entre les seves files a repetir com a soci menor de Merkel, plantejava explorar noves fórmules de Govern que li permetessin a l'SPD subratllar el seu perfil de partit de la justícia social.

De prosperar ara els contactes i segellar-se un eventual acord, l'SPD té previst celebrar un congrés extraordinari al gener i, posteriorment, preguntar als seus 440.000 afiliats en una consulta si estan d'acord a entrar a l'aliança. Amb aquest calendari en l'horitzó es creu que, en el millor dels casos, Alemanya no comptarà amb un Govern fins a març o abril.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés