Actualitzat 07/09/2016 09:53

L'Unicef xifra en gairebé 50 milions els nens desplaçats

Niños en clase en un pueblo de Afganistán
UNICEF/UN018794/HAIDARY

MADRID, 7 set. (EUROPA PRESS) -

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) ha xifrat aquest dimecres en gairebé 50 milions el nombre de nens que han hagut de creuar fronteres o que s'han vist desplaçats a la força, dels quals 28 milions ho han estat per conflictes i violència.

En el seu informe 'Desarrelats: Una crisi creixent per als nens refugiats i migrants', l'organisme presenta dades sobre un "panorama desolador" sobre la vida i la situació de milions de nens i les seves famílies afectats per conflictes i altres crisis.

Així, ressalta que en la seva fugida han d'afrontar a més nombrosos perills, com el risc d'ofegar-se en les travessies per mar, de patir desnutrició i deshidratació, o de ser víctimes de la tracta, de segrestos, violacions i fins i tot d'assassinats.

"Les impactants imatges de nens, com la del petit Aylan Kurdi, que va aparèixer en una platja després d'ofegar-se en el mar, o de la cara atònita i sagnant d'Omran Daqnish, assegut en una ambulància després que la seva casa resultés destruïda, han commocionat el món", ha dit el director executiu de l'Unicef, Anthony Lake.

"Però cada imatge, cada nena o nen, representa molts milions més que estan en perill i això exigeix que la nostra commoció per aquests casos concrets es tradueixi en accions a favor de tots els nens", ha afegit.

En aquest sentit, l'organisme ha destacat que els nens representen un "percentatge desproporcionat i creixent" del número total de persones que busquen refugi. Concretament, i malgrat representar un terç de la població mundial, constitueixen prop de la meitat del total de refugiats.

Dels 28 milions de nens desplaçats per la violència i el conflicte, deu milions són refugiats, un milió són sol·licitants d'asil sense estatus determinat, i 17 milions s'han vist desplaçats a l'interior dels seus propis països.

El 2015, prop del 45% dels nens refugiats sota protecció d'ACNUR procedien de Síria i l'Afganistan. A més, més de 100.000 menors no acompanyats van sol·licitar asil en 78 països, el triple que el 2014.

L'organisme ha manifestat a més que, segons l'informe, Turquia alberga el major nombre de refugiats recents i, possiblement, el major nombre de nens refugiats en el món. Mentrestant, el Líban acull al major nombre de refugiats en relació amb la seva població.

"No ens rendirem fins que cada nen tingui una oportunitat justa. Fugen de la violència i es veuen forçats a abandonar les seves llars però, arribin al Líban o a qualsevol altre lloc del món, abans que res, són nens", ha dit el jugador de bàsquet Pau Gasol, ambaixador de l'Unicef Comitè Espanyol.

"És un privilegi ser testimoni de la tasca de l'Unicef per garantir la seva protecció en cada etapa del camí", ha afegit Gasol, que compareixerà el dimecres 8 de setembre en roda de premsa per presentar l'informe i compartir la seva experiència després de visitar nens i famílies refugiades al Líban.

L'informe recalca a més que els llocs amb rutes segures i legals permet oportunitats per als nens migrants i per a les comunitats a les quals s'uneixen, citant una anàlisi que apunta que les contribucions dels migrants han estat superiors a l'ajuda que van rebre.

ACCÉS LIMITAT A SERVEIS BÀSICS

L'Unicef ha destacat que un dels punts fonamentals és que els nens migrants veuen limitat el seu accés a serveis com l'educació, i aquest és un dels factors principals pels quals nens i famílies es veuen obligats a migrar.

Així, ha assenyalat que "un nen refugiat té cinc vegades més probabilitats de no assistir a l'escola que un nen no refugiat", lamentant que "quan poden acudir a l'escola, els nens migrants i refugiats acostumen a ser víctimes de discriminació, entre d'altres raons per un tracte injust i per persecució".

Alhora, els obstacles legals impedeixen que aquests nens rebin serveis en igualtat de condicions que els nens natius d'un país, alertant que, en el pitjor dels casos, la xenofòbia pot derivar en atacs. A Alemanya hi ha hagut 850 atacs contra albergs el 2015.

"Quin preu haurem de pagar tots si no aconseguim proporcionar a aquests joves oportunitats per rebre una educació i gaudir d'una infància més normal?", s'ha preguntat Lake.

"Com podran contribuir de manera positiva a les seves societats? Si no poden, no només es posarà en perill el seu futur, sinó que també les seves societats sortiran perdent", ha manifestat.

PROPOSTES D'ACCIÓ

Per aquesta raó, l'Unicef ha apuntat que s'han de portar a terme sis accions per protegir i ajudar els nens desplaçats, entre les quals figuren protegir especialment els no acompanyats de l'explotació i la violència.

Les altres accions són acabar amb la detenció de nens migrants, o els que esperen obtenir la condició de refugiats, mitjançant l'adopció de mesures alternatives; mantenir unides a les famílies com la forma més adequada per protegir als nens i garantir-los un estatus legal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés