Actualitzat 28/07/2016 10:59

Malta deporta 20 nord-coreans davant del temor que Pyongyang els tingui d'esclaus

Trabajadores en una fábrica de Corea del Norte
REUTERS/DAMIR SAGOLJ

MADRID, 28 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern de Malta ha ordenat la deportació d'una vintena de treballadors nord-coreans davant del temor que Pyongyang els estigui tractant com a esclaus amb l'objectiu d'obtenir divisa, segons han informat fonts de l'Executiu a l'agència sud-coreana, Yonhap, aquest dijous.

La deportació ha pogut dur-se a terme després que La Valletta denegués l'extensió dels visats després de la seva expiració. Els 20, que treballaven en la construcció i en fàbriques tèxtils, ja han tornat al seu país.

Les companyies locals Rite Mix i Leisure Clothing, una constructora la primera i una firma de roba la segona, han confirmat a Yonhap que els que nord-coreans que havien treballat per a ells ja no ho fan.

Un alt càrrec de Rite Mix sosté que en la seva companyia havien treballat 15 nord-coreans, però tots se'n van anar a final de maig. Per la seva part, una font de la firma tèxtil ha assegurat que ja no contracta nord-coreans.

La preocupació sobre l'"exportació" d'esclaus nord-coreans a la Unió Europea es va elevar després que l'Aliança Europea per als Drets Humans a Corea del Nord (EAHRNK) publiqués fa poc un informe en el qual alertava de l'enviament per part de Pyongyang de treballadors per recaptar diners amb i així esquivar les sancions imposades des de la comunitat internacional.

Les xifres de les Nacions Unides apuntaven, el 2015, l'existència d'uns 95.000 nord-coreans treballant a l'estranger, que van permetre ingressar entre 1.200 i 2.300 milions de dòlars. Amb torns d'entre 10 i 12 hores al dia, sis dies a la setmana, aquests treballadors repatrien el 90% del seu salari.

Els informes apuntaven que si bé la majoria dels ciutadans de Corea del Nord que treballen a la Unió Europea ho fan en drassanes, granges i obres de Polònia, també s'havien registrat casos, precisament, a Malta, on es reparteixen sobretot entre empreses d'oci i de moda.

PRIMER PAÍS DE LA UNIÓ EUROPEA

Aquest és el primer cas que un país decideix deportar treballadors nord-coreans que es dóna dins de la Unió Europea, si bé a Malta se'l considera l'estat membre que millor relació té amb Pyongyang.

Segons fonts esmentades per Yonhap, diversos mitjans de Malta s'han fet eco de denúncies de treballadors nord-coreans patint condicions d'esclavitud, amb llargues jornades de treball, nombrosos abusos i l'obligació d'enviar a Pyongyang un mínim de dos terços dels seus sous, denúncies que estan en línia amb el recent informe de l'EAHRNK.

Una font diplomàtica ha indicat que aquesta mesura és significativa des del punt de vista que si bé és el país més petit de la Unió Europea, ha estat el primer a prendre la determinació de denegar visats a nord-coreans que podrien estar en règim d'esclavitud estatal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés