Actualitzat 13/12/2018 09:29

May demanarà aquest dijous als líders de la UE ajuda per tractar de salvar l'acord del Brexit

Theresa May
REUTERS / TOBY MELVILLE

BRUSSEL·LES, 13 des. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, viatjarà aquest dijous a Brussel·les per buscar l'ajuda dels seus encara socis a la Unió Europea, per examinar fórmules que ofereixin els "aclariments" necessaris perquè el Parlament britànic no tombi l'acord del Brexit, malgrat el rebuig que desperta la solució d'emergència ideada per a la frontera irlandesa.

El bloc comunitari ha rebaixat les expectatives de la 'premier' de renegociar les condicions del divorci i diversos dels seus líders han deixat clar que en cap cas acceptaran reobrir el Tractat de Sortida que ha costat 17 mesos consensuar.

El mateix president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit que hi ha voluntat d'ajudar el Govern britànic per "facilitar" la ratificació parlamentària del text, però que "la qüestió és com fer-ho".

La "gravetat" de la situació exigeix discutir-ho, va dir Tusk a la seva carta d'invitació a la cimera, en la qual vol que s'avanci també en la preparació dels plans de contingència en cas que fracassin les negociacions.

May arriba a més tocada pel vot de confiança a què ha estat sotmesa en el si del seu mateix partit, perquè encara que ha vençut, el resultat evidencia que un terç del Partit Conservador li dona l'esquena.

Durant els darrers dies, May ha intensificat els contactes amb les capitals i ha tractat d'obtenir canvis a la xarxa de seguretat per l'Úlster ('backstop' en l'argot comunitari), però es tracta d'un mecanisme que els 27 consideren imprescindible i que ha estat pensat per evitar la volta a la frontera 'dura' entre Irlanda del Nord i Irlanda.

"Això no canviarà. No es dirà que estarà limitat en el temps, ni que una part es podria retirar. Això no passarà", resolia un alt diplomàtic sobre les aspiracions britàniques de modificar la solució irlandesa.

Tampoc no està clar quin model de declaració aspira obtenir Londres -que reclama un text legalment vinculant-- o estarien disposats a signar els 27, que rebutgen qualsevol formulació que pogués alterar els límits de l'acord.

Encara que no hi ha un text sobre la taula, els caps d'Estat i de Govern de la UE a 27 acceptarien de bon grat oferir-li a May algun tipus de document amb "aclariments" sobre el funcionament de l'anomenat 'backstop', en el sentit que és un instrument d'"últim recurs" i que el compromís és treballar per no haver de recórrer-hi, segons diverses fonts europees.

La forma que podrien adoptar aquestes garanties està per discutir a nivell de caps d'Estat i de Govern, si bé totes les fonts consultades coincideixen que "en cap cas" s'acceptaria una redacció que alterés el ja negociat.

May ha intensificat els seus contactes amb els socis de la UE durant els darrers dies, però el bloc segueix sense tenir la certesa de "què és el que vol" la primera ministra i esperarà a sentir les seves exigències en una primera reunió aquest dijous, abans de discutir sense ella els "passos a seguir" en una sessió, després del sopar, amb la qual es tancarà la primera jornada de cimera.

A més, les notícies que arriben a Brussel·les sobre la situació política interna del Govern de May i els problemes per aprovar l'acord --la votació del qual es va cancel·lar dimarts passat-- són motiu de "preocupació".

"El temps corre", va avisar Tusk als líders en la carta que els va enviar per convocar-los a la cimera, en què espera també dirigir un debat sobre els avanços en la preparació de plans de contingència davant la possibilitat d'un Brexit caòtic perquè l'acord es frustra per la manca de suports al Parlament britànic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés