Publicat 28/05/2023 10:50

Més de 60 milions de turcs van a les urnes en la segona volta de les eleccions presidencials

Una urna plena de vots en eleccions presidencials del passat 14 de maig
Europa Press/Contacto/Yusuf Belek

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

La població de Turquia va a les urnes aquest diumenge en la segona volta de les eleccions presidencials en les quals l'actual mandatari, Recep Tayyip Erdogan, aspira a prorrogar cinc anys l'estada en el poder davant l'opositor Kemal Kiliçdaroglu, després de quedar-se a prop d'una victòria directa en la primera ronda.

Més de 60 milions de persones estan cridades a dipositar el vot durant la jornada d'aquest diumenge en les prop de 190.800 urnes que s'han habilitat als diferents col·legis electorals de Turquia en una jornada de votació que ha començat cap a les 8.00 hores (hora local), ha recollit l'agència de notícies Anatolia.

Erdogan, que fa dues dècades que està al capdavant de la política turca --primer com a primer ministre i després com a president--, va obtenir en la primera volta més de 27,1 milions de vots, la qual cosa va suposar el 49,52 per cent de les paperetes, pocs dies després de deixar caure que podria treballar per esmenar la Constitució i retirar-ne el requisit si es fes amb més de la meitat dels vots per ser declarat vencedor, en un moment en el qual els sondejos apuntaven a una competició molt estreta entre tots dos candidats.

Kiliçdaroglu, que es va presentar a les eleccions amb el suport de la Taula dels Sis i del prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP) --que va optar en un primer moment per no presentar candidat i posteriorment per demanar el vot per al líder del Partit Republicà del Poble (CHP)--, ha intentat esgarrapar vots entre els sectors nacionalistes turcs per superar Erdogan.

Així, durant els últims dies ha endurit el seu discurs contra la migració i els refugiats, als quals ha traslladat el focus del debat polític, arribant a prometre que els expulsarà "tots" si es fa amb la victòria i ha situat en deu milions el nombre de refugiats a Turquia, xifra que dista molt de la que faciliten les Nacions Unides.

Les enormes discrepàncies en les xifres deriven del fet que polítics i mitjans utilitzen el terme "refugiats" per fer referència també a sol·licitants d'asil, persones sota protecció temporal i migrants en situació irregular. Turquia va establir una limitació geogràfica a la seva ratificació de la convenció de l'ONU sobre refugiats, que data del 1951, assegurant que afectava només les persones que fugien per "esdeveniments a Europa".

L'ultranacionalista Sinan Ogan, que va quedar tercer en la primera volta de les eleccions presidencials, va donar suport a Erdogan per a la segona volta, mentre que el líder de l'ultradretà Partit Victoria, Umit Ozdag, va anunciar que donaria suport al seu contrincant, Kiliçdaroglu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés