Publicat 01/05/2023 16:40

Milers de persones surten al carrer a França per sumar-se a la gran marxa contra la reforma de les pensions de Macron

Imatge d'arxiu de les protestes a Frana contra la reforma de les pensions
Europa Press/Contacto/Gerard Cambon

La Justícia francesa permet a la policia utilitzar drons durant les protestes a París

MADRID, 1 maig (EUROPA PRESS) -

Milers de persones han tornat a sortir al carrer aquest dilluns a les principals ciutats de Frana per protestar contra la reforma de les pensions del Govern d'Emmanuel Macron, promulgada el 15 d'abril, amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors.

Els sindicats han convocat més de 300 protestes i manifestacions a tot el país malgrat que la reforma --que endarrereix fins als 64 anys l'edat de jubilació-- ja ha estat aprovada. En total, estimen que més d'1,5 milions de persones es podrien sumar a les marxes.

El Govern francs, que dona l'assumpte per resolt, es continua enfrontant a la posició de treballadors i sindicats, que insisteixen a continuar protestant per evitar que entri en vigor la mesura, trmit previst per a l'1 de setembre.

Les protestes s'han anat succeint al llarg del cap de setmana i han provocat fins i tot interrupcions i talls en el trnsit aeri del país, amb prop del 30 per cent de vols cancellats.

S'estima que només a París, la capital, han sortit al carrer més de 100.000 persones, per la qual cosa la policia ha procedit a desplegar més de 5.000 agents de la policia antidisturbis.

Els manifestants, que ja han protagonitzat alguns enfrontaments amb els agents, han llanat pintura contra la faana de l'hotel Ritz i del Ministeri de Justícia a la plaa Vendome del centre de la ciutat. L'acció, reivindicada pels activistes del grup Dernire Rénovation (Última Renovació), té com a objectiu protestar "contra els rics i en solidaritat amb els treballadors", segons han explicat.

ÚS DE DRONS DURANT LES PROTESTES

Aquest mateix dilluns, el tribunal administratiu de París ha validat l'ús de drons per supervisar la manifestació, tot i que diverses organitzacions en defensa de les llibertats n'han sollicitat la suspensió per considerar que "podria atemptar contra les llibertats fonamentals", segons informacions del diari 'Le Parisien'.

En altres ciutats, com Le Havre, la Justícia n'ha limitat l'ús i l'ha fitat a franges horries determinades. Així, només podran ser utilitzats entre les 9.00 i les 14.00 (hora local), i no de 9.00 a 18.00, com estava previst prviament.

El Govern gal ha assenyalat que té previst convidar els sindicats a asseure's a la taula i dialogar "durant els prxims dies" en un intent per rebaixar la tensió. El ministre de Treball, Olivier Dussopt, ha indicat que "cal escoltar els missatges que es llancen" i ha apostat per dialogar.

En aquest sentit, ha assegurat que la policia "no s'involucra en provocacions durant les marxes" i ha assegurat que el problema no són els agents, sinó "la possibilitat de violncia". "El problema no és la policia, són els violents. No els confonc amb els manifestants", ha aclarit en unes declaracions, recollides per la cadena de televisió BFMTV.

Els sindicats, no obstant aix, han alertat que "no hi haur cap moviment fins que la reforma sigui retirada". "Aquest 1 de maig és un punt d'inflexió, hem d'estar aquí. Serveix per posar les nostres aspiracions en l'agenda política: millora dels salaris, igualtat entre homes i dones i una millora de les condicions laborals", han puntualitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés