Actualitzat 24/06/2014 17:14

Un mínim de 22 morts en enfrontaments entre cristians i musulmans a Bambari

BANGUI, 24 juny (Reuters/EP) -

Un mínim de 22 persones han mort en els combats registrats en els dos últims dies entre milicians antibalaka i joves musulmans a Bambari, situada a 380 quilòmetres al nord-oest de Bangui, segons han informat testimonis dels fets.

Segons els testimonis, un atac inicial a primera hora de dilluns pels 'antibalaka', grups d'autodefensa integrats sobretot per cristians, als afores de la població va provocar una onada de represàlies per part de joves musulmans.

Bambari es troba en la línia divisòria que ha sorgit al país, on més d'un any de violència ha deixat milers de morts, un milió de desplaçats i ha provocat que la majoria dels musulmans hagin fugit a les zones del nord pròximes al Txad i Sudan.

Ibrahim Alawad, un testimoni a Bambari, ha dit que ha pogut comptar un mínim de 22 cossos en una població a 7 quilòmetres de la ciutat després de l'atac inicial dels 'antibalaka'.

"Alguns havien estat esquarterats, a alguns els havien arrencat el cor", ha relatat. "Vaig veure cinc nens i sis dones", ha precisat. Citant informacions d'altres testimonis, ha indicat que "després d'això joves de la zona musulmana han estat allà i han matat uns deu 'antibalaka'".

Antoine Mbao Bogo, president de la Creu Roja local, ha assenyalat que els combats continuaven aquest dimarts i que encara és molt aviat perquè el personal pugui recollir els cossos.

VENJANÇA DELS MUSULMANS

Un testimoni a l'església catòlica a Bambari ha afirmat que els musulmans que van entrar a la localitat després de l'atac inicial aquest dilluns van començar a disparar la gent i a cremar cases en venjança. "Ha estat una venjança (...) hi va haver molts morts ahir", ha reconegut la testimoni, que només ha donat el seu nom, Marie-Rosalie.

La dona assegura haver comptat cinc cossos prop de l'església però diu haver rebut informacions de fins a cent persones al dipòsit de cadàvers local.

La violència a l'antiga colònia francesa es remunta a la presa del poder l'any passat pel grup rebel Séléka, format sobretot per musulmans, que van ostentar el poder en un període marcat per abusos als drets humans, el que va portar a la creació de les milícies d'autodefensa cristianes.

Séléka va deixar el poder a l'inici d'aquest any enmig d'una forta pressió internacional, però el fràgil govern interí no ha aconseguit assentar la seva autoritat en tot el país. Al començament d'aquest mes, la presidenta Catherine Samba-Panxa va sol·licitar al Tribunal Penal Internacional (TPI) que obrís una investigació pels crims comesos en l'onada de violència interconfessional des de mitjan 2012.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés