Actualitzat 20/12/2017 11:33

Mor el cardenal Bernard Law, que va dimitir pels casos d'abusos sexuals de Spotlight

El papa Francesc
INSTAGRAM @FRANCISCUS

ROMA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

El cardenal nord-americà Bernard Law ha mort als 86 anys a primera hora d'aquest dimecres després d'una llarga malaltia, segons ha informat L'Osservatore Romano a través de Twitter. Law es va veure involucrat en els casos d'investigació de Spotlight sobre pedofilia a la diòcesi de Boston, on va ser arquebisbe, la qual cosa el va portar a renunciar al seu càrrec el 2002.

Nascut a Torreón (Mèxic) el 4 de novembre del 1931, va ser ordenat el 1961, nomenat Bisbe de Springfield-Capi Girardeau el 22 d'octubre del 1973 i elevat a cardenal el 1985. Va ser Arquebisbe Metropolità de Boston des de l'11 gener del 1984 fins al 13 desembre del 2002, quan es va veure obligat a dimitir després de l'escàndol dels sacerdots pedòfils tret a la llum per la investigació Spotlight del diari 'The Boston Globe', guardonat amb el Pulitzer. Law va ser acusat de no informar sobre els sacerdots de la diòcesis de Boston involucrats en els casos d'abusos sexuals.

Quan el papa Joan Pau II va acceptar la renúncia de Law, es va iniciar un efecte de degoteig a tot el món quant a denúncies per suposats abusos sexuals en el si de l'Església, ja que es va descobrir que les tècniques d'encobriment utilitzades a Boston s'havien fet servir en altres països, segons ha informat l'agència Reuters.

Després de la seva renúncia i després d'un període en un monestir als Estats Units, Law es va mudar a Roma. El 2004, el papa Joan Pau el va designar a la Llei Arxipreste de la Basílica de Santa Maria Maggiore. També va mantenir el rang de cardenal.

La història sobre els abusos sexuals a Boston va ser portada al cinema el 2015 en la cinta 'Spotlight', que va guanyar l'Oscar a la Millor Pel·lícula.

L'aclamada cinta, sobre l'equip de reporters d'investigació del Boston Globe que el 2002 va destapar els escàndols de pederàstia comesos durant dècades per capellans de Massachussets, als Estats Units, va tenir tanta rellevància que el Vaticà va decidir començar amb una funció privada d'aquesta, una de les reunions de la comissió, creada pel papa Francesc, per combatre l'abús sexual comès per membres de l'Església.

En aquesta ocasió, el sacerdot jesuïta Hans Zollner, membre de la Pontifícia Comissió per a la tutela dels menors, va declarar a Europa Press que valorava l'acte de denúncia de la pel·lícula 'Spotlight' però va afirmar al seu torn que era "dur" veure-la perquè revela com es "va escampar el mal". "És una pel·lícula dura de veure perquè t'adones que fa només 15 anys l'encobriment de les denúncies va ser possible en tal mesura que els abusadors i sacerdots van ser traslladats de parròquia en parròquia, estenent així el mal", va afirmar Zollner en aquella ocasió.

Per al col·laborador de la comissió del Vaticà, el missatge de la pel·lícula és una crida "perquè l'Església faci el que el 2002 va iniciar. Perquè des del final dels anys 90 el cardenal Ratzinger, prefecte de la Congregació de la Doctrina de la Fe, va assenyalar que l'Església no podia tolerar més aquests abusos, ni els bisbes encobrir-los".

En aquest sentit, va comentar que Benet XVI "va fer grans passos per fer tornar l'Església a una institució transparent obstinada en la lluita contra els abusos". "Des del 2002 van canviar moltes coses amb referència a les mesures concretes per a la protecció de menors que van interposar tant la Santa Seu com les Esglésies locals. Es podria afirmar que els fets de Boston van ser l'última gota que va convèncer el llavors cardenal Ratzinger del fet que l'Església havia de canviar el rumb, fer justícia per les víctimes i comprometre's amb el treball de prevenció", va agregar.

En concret, segons va assenyalar el sacerdot jesuïta, han canviat sobretot les lleis a l'Església perquè s'han tornat "més severes i han estat ampliades". Per això va subratllar que "en alguns països, l'Església s'ha convertit en un punt de referència mundial en el treball d'intervenció i prevenció d'abusos sexuals a menors".

"Les Conferències Episcopals i altres Ordes religiosos han desenvolupat línies guies que cobreixen moltes àrees d'assistència a les víctimes de pederàstia, la cooperació amb les autoritats de l'Estat i també la formació de seminaristes, religiosos i sacerdots", va especificar.

Preguntat per com ha influenciat la pel·lícula a sacerdots i religiosos, va respondre que aquesta pel·lícula recorda que s'ha de "continuar amb el compromís de la lluita contra l'abús sexual i d'un altre tipus, ja sigui a l'Església, com en tots els ambients en els quals els joves es troben en risc".

CRIDA AL PAPA EN ELS OSCAR

L'editorialista de 'L'Osservatore Romano', el diari de la Santa Seu, Lucetta Scaraffia va definir llavors la pel·lícula "no com una pel·lícula anti-catòlica, sinó positiva perquè té confiança que el papa Francesc derrotarà aquesta xacra".

"El fet que en la cerimònia dels Oscar s'hagi fet una crida al Papa perquè combati aquest flagel ha de veure's com un senyal positiu", va assenyalar en aquella ocasió, si bé va reconèixer que "dins de l'Església hi ha massa persones que estan més preocupades per la imatge de la institució que per la gravetat de l'acte".

En canvi, va afegir, "res pot justificar la greu falta comesa per la persona que representa a Déu i que fa servir la seva autoritat per abusar d'un innocent. Tot això està ben explicat en la pel·lícula. Motius pels quals no es pot dir que es tracti d'una pel·lícula anticatòlica", va dir.

"Hi ha confiança en un Papa que està continuant amb la neteja començada pel seu predecessor des que era cardenal", va assenyalar Scaraffia. Encara que també va lamentar que no s'esmenti en la pel·lícula "la llarga i tenaç lluita" realitzada pel cardenal Joseph Ratzinger, quan era prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, i com Benet XVI.

Michael Sugar, productor de la pel·lícula, en rebre el premi Oscar a Holywood va dir: "Papa Francesc, és hora de protegir els nens i restaurar la nostra fe".

'Spotlight' narra el succeït en el 2002 al diari The Boston Globe en destapar els casos de pederàstia a l'Església catòlica, i l'encobriment de forma sistemàtica dels abusos sexuals comesos per gairebé un centenar de capellans als Estats Units. El fet que les acusacions es tornessin públiques va portar moltes persones a parlar, permetent així que es conegués la magnitud del fenomen i s'entengués que no es tractava només de casos aïllats.

Francesc ha exigit i engegat mesures perquè aquesta xacra sigui erradicada de l'Església. En el vol de retorn de Mèxic, el Papa Francesc va reiterar: "La pederàstia és una monstruositat perquè un sacerdot està consagrat per portar un nen a Déu i aquí se'l menja en un sacrifici diabòlic. El destrueix". I va precisar que "un bisbe que canvia un sacerdot de parròquia quan es detecta una pederàstia és un inconscient, i el millor que pot fer és presentar la renúncia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés