Actualitzat 05/05/2017 18:57

Mor un jove després de les ferides sofertes en les protestes estudiantils a l'estat veneçolà de Carabobo

Disturbis a Caracas
CARLOS GARCIA RAWLINS

CARACAS, 5 maig (EUROPA PRESS) -

Un jove que va resultar ferit en la protesta estudiantil que es va celebrar el dijous a la ciutat veneçolana de San Diego, a l'estat de Carabobo, contra la decisió del Govern de Nicolás Maduro de convocar una Assemblea Constituent, ha mort aquest divendres, la qual cosa eleva a 36 el nombre de morts en les manifestacions opositores.

El Ministeri Públic ha informat que es tracta d'Hecder Lugo, de 20 anys, "ferit ahir (dijous) en una manifestació a San Diego". Segons la premsa local, hauria rebut un impacte de bala o d'algun tipus de projectil al cap enmig dels enfrontaments entre els joves i les forces de seguretat.

Milers de joves van tornar a prendre els carrers el dijous a les principals ciutats del país per clamar contra l'Assemblea Constituent. La Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB) els va impedir el pas, creant nous disturbis en els quals va emprar canons d'aigua i gasos lacrimògens. Desenes de persones van resultar ferides.

La mort de Lugo eleva a 36 el nombre de persones que han perdut la vida des que la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD) va cridar a la mobilització popular contra el "cop d'estat" que, segons denúncia, ha donat el Govern de Maduro amb la seva ingerència en altres institucions.

La Fiscalia General va informar aquest dijous que, entre el 4 d'abril i el 4 de maig, un total de 35 persones han mort i 717 han resultat ferides pels xocs entre policies i manifestants, mentre que 152 romanen detingudes. Del total de morts, la majoria són a Caracas i la seva àrea metropolitana, amb 18. A més, inclouen quatre adolescents i dos uniformats.

El departament que dirigeix Luisa Ortega Díaz ha ratificat el seu compromís "d'actuar apegat a la Constitució i les lleis per establir les responsabilitats d'aquests fets". A més, ha aprofitat per fer una crida "a la tolerància, la sindèresis i el diàleg".

CRISI VENEÇOLANA

La tensió política a Veneçuela va aconseguir un nou pic el març passat, quan el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va despullar dels seus poders l'Assemblea Nacional --controlada per l'oposició des del 2016-- i va deixar sense immunitat parlamentària els diputats.

El Govern de Nicolás Maduro va ordenar fer marxa enrere en ambdues decisions, cosa que el TSJ va complir, però l'oposició i l'Organització d'Estats Americans (OEA) consideren que s'ha produït una "ruptura de l'ordre constitucional" que requereix eleccions anticipades.

Des de llavors la MUD no ha deixat de convocar manifestacions multitudinàries que han acabat en enfrontaments amb les forces de seguretat. Fins ara, prop de 30 persones han mort --onze pels saquejos en El Valle-- i més de mil han estat detingudes.

Maduro ha convocat una Assemblea Constituent per considerar que és l'única forma de retornar la pau a Veneçuela. La MUD, per la seva banda, ha denunciat que d'aquesta manera el 'chavisme' pretén consumar l'"autocop" que va començar amb les polèmiques sentències del TSJ.

L'Assemblea Constituent estarà formada per 500 "ciutadans" que seran triats en les pròximes setmanes "a través del vot universal, directe i secret", dels quals la meitat, 250, sortiran de sectors de marcat tall oficialista, segons ha detallat Maduro.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés