Actualitzat 17/12/2013 21:36

L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques, Nobel de la Pau

Director General de la OPCW Ahmet Uzumcu
Foto: REUTERS

OSLO, 11 Oct. (EUROPA PRESS)

L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPCW) ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau 2013 pels seus "amplis esforços per eliminar les armes químiques", segons ha anunciat aquest divendres el Comitè Nobel noruec.

   L'OPCW, amb seu a La Haia i que compta amb el suport de l'ONU, està actualment implicada en el procés d'inventari i desmantellament de l'arsenal químic sirià, en compliment d'un acord entre els Estats Units i Rússia per a la total destrucció d'aquestes armes d'aquí a mitjan 2014.

   "Mitjançant aquest premi a l'OPCW, el Comitè pretén contribuir a l'eliminació de les armes químiques", ha declarat aquest divendres el Comitè Noruec del Nobel, que ha recordat en el seu comunicat que "els recents esdeveniments a Síria" han subratllat "la necessitat d'incrementar els esforços per acabar amb aquest tipus d'armes".

   "Durant la Primera Guerra Mundial hi va haver un ús considerable de les armes químiques", ha recordat el Comitè. "La Convenció de Ginebra de 1925 va prohibir l'ús, però no la producció ni l'emmagatzematge, d'armes químiques" i "durant la Segona Guerra Mundial es van utilitzar mitjans químics per als exterminis en massa de (el dictador alemany Adolf) Hitler", ha prosseguit. Les armes químiques han estat utilitzades des d'aleshores "moltes vegades tant per Estats com per terroristes", ha afegit.

   Entre 1992 i 1993 va ser redactada la Convenció que prohibeix tant l'ús com la producció i emmagatzematge d'aquest tipus d'armament i que va entrar en vigor el 1997. "L'OPCW va supervisar el compliment de la convenció a través d'inspeccions, destruccions i altres procediments", ha explicat el Comitè Nobel. "Les Convencions i el treball de l'OPCW han definit l'ús de les armes químiques com una violació del Dret Internacional", ha afegit.

   La Convenció ja té 189 estats membre, però "alguns Estats encara no són membres de l'OPCW i alguns països no han complert el termini, d'abril del 2012, per destruir les seves armes químiques", entre els quals es troben "especialment els Estats Units i Rússia", ha lamentat el Comitè Nobel.

   "Els recents esdeveniments a Síria, on es fet ús, una vegada més, de les armes químiques, han subratllat la necessitat d'incrementar els esforços per acabar amb aquest tipus d'armes", ha manifestat el Comitè.

   "El desarmament figurava de manera destacada en la voluntat d'Alfred Nobel" i el mateix Comitè Noruec del Nobel "ha subratllat, a través de la concessió de nombrosos premis, la necessitat d'acabar amb les armes nuclears", prossegueix el comunicat.

   La concessió del guardó a l'OPWC havia estat avançada una hora abans per la televisió pública noruega, la NRK, que acostuma a encertar en les seves previsions sobre el Premi Nobel de la Pau. El 2012 va informar, a penes una hora abans de l'anunci oficial, que el guardó recauria a la Unió Europea, tal com finalment ha passat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés