Actualitzat 20/03/2017 15:03

Noruega, el país més feliç del món

Fiordo en Noruega naturaleza agua
Reuters

Avança Dinamarca, Islàndia i Suïssa per posar-se al capdavant de l'índex mundial de felicitat

NOVA YORK, 20 març (EUROPA PRESS) -

Noruega s'ha convertit en 2017 al país més feliç del món, després d'haver aconseguit superar Dinamarca, Islàndia i Suïssa en la classificació internacional que realitza cada any l'Informe Mundial de Felicitat, elaborat per la Xarxa de Solucions de Desenvolupament Sostenible (SDSN) i l'Universitat de British Columbia.

"En triar produir el seu petroli de forma deliberada i invertir en els processos per al benefici de generacions futures, Noruega s'ha protegit dels notables alts i baixos que sofreixen altres economies riques en petroli", ha destacat el professor de la Universitat de British Columbia John Helliwell.

"Aquest èmfasi en el futur en lloc del president fa més fàcil aconseguir alts nivells de confiança mútua, objectius compartits, generositat i bon govern. Tot això es troba a Noruega i als altres països líders", ha afegit.

Noruega ha arribat a la primera posició de la classificació, amb 7.537 punts, després d'haver avançat en l'últim any Dinamarca, que va liderar el rànquing el 2016 i ara suma 7.522 punts, Islàndia, que es queda amb 7.504, i Suïssa, amb 7.494.

"Els quatre primers països tenen puntuacions elevades en tots els principals factors que defineixen la felicitat: solidaritat, llibertat, generositat, honestedat, salut, ingressos i bon govern. Les seves mitjanes estan tan properes que unes petites variacions poden canviar la classificació d'un any a un altre", ha indicat l'organització responsable d'aquest estudi anual.

Finlàndia, Països Baixos, Canadà, Nova Zelanda, Austràlia i Suècia completen la llista dels deu països amb més índex de felicitat, mentre que l'últim lloc de la classificació és per a República Centreafricana, seguida per Burundi, Tanzània, Síria i Rwanda.

Per zones geogràfiques, l'estudi posa de manifest, entre altres qüestions, que a la Xina les persones no creuen que ara siguin més felices que fa 25 anys, atès que les seves avaluacions sobre les seves vides se situen ara en nivells que no arriben a aconseguir els benvolguts per als anys 90. Als Estats Units, l'avaluació de la felicitat ha caigut progressivament des del 2007.

ESPANYA MILLORA I AVANÇA FINS Al LLOC NÚMERO 34

Espanya millora aquest any la seva posició, pujant fins al lloc número 34, amb 6.403 punts, enfront de la posició número 37 que va tenir el 2016, quan es va quedar amb 6.361 punts. L'estudi recorda que en la seva edició anterior Espanya estava al costat de Grècia i Itàlia entre els països la població dels quals havia percebut més pèrdua de felicitat havent estat clarament afectats per la crisi econòmica internacional.

L'Informe Anual de la Felicitat, que ha estat presentat aquest dilluns a la seu de Nacions Unides, a Nova York, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Felicitat, presta especial atenció als pilars socials de la felicitat, inclosa la felicitat al món laboral.

"Les persones tendeixen a passar la majoria de les seves vides a la feina, per la qual cosa és important entendre el paper que l'ocupació i l'atur tenen en la felicitat", ha explicat el professor de la Universitat d'Oxford Jan-Emmanuel De Neve.

L'informe ha estat elaborat per la Xarxa de Solucions de Desenvolupament Sostenible, amb el suport d'una beca de la Fundació Ernesto Illy, i ha estat editat pel professor Helliwell, l'Institut Canadenc d'Investigació Avançada, el Programa de Benestar del Centre de Gestió Econòmica del LSE i el professor Sachs, que dirigeix la Xarxa de Solucions de Desenvolupament Sostenible.

L'Informe Mundial de la Felicitat del 2017 estudia les dades recopilades en 155 països sobre diversos indicadors que permeten avaluar com les persones perceben les seves vides mitjançant puntuacions que van del zero al deu.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés