Actualitzat 20/03/2016 10:17

Obama arriba avui a Cuba amb l'expectativa d'un gran canvi

L'oposició reclama al president que doni veu als silenciats pel règim

MADRID, 20 març (EUROPA PRESS) -

El president dels Estats Units, Barack Obama, arribarà a Cuba aquest diumenge en una breu però històrica visita --la primera en 88 anys--, amb la qual pretén rellançar les negociacions entre Washington i L'Havana en aspectes encallats, com els drets humans.

Obama aterrarà a l'Aeroport Internacional José Martí al costat de la primera dama. S'espera que aquest mateix dia facin "un passeig" per L'Havana vella, segons ha detallat el ministre d'Exteriors de Cuba, Bruno Rodríguez.

La visita oficial arrencarà dilluns amb una ofrena al monument de l'heroi nacional José Martí, a l'Havana, punt obligat per a totes les personalitats que visiten l'illa caribenya i que el règim 'castrista' havia reclamat a Washington.

El plat fort del dia serà la reunió amb el president cubà, Raúl Castro, per "revisar els progressos realitzats en la normalització de les relacions", identificar possibles àmbits de cooperació i també abordar les diferències, com "les pràctiques dels drets humans", segons ha avançat l'assessor de la Casa Blanca, Ben Rhodes.

L'agenda de la trobada inclou igualment temes regionals, amb el procés de pau a Colòmbia com a protagonista, ja que s'espera que el 23 de març, gairebé l'endemà de la partida d'Obama, Govern i FARC anunciïn un nou acord, tot i que no el definitiu.

Planejava la possibilitat que Obama es reuniria també amb l'històric revolucionari cubà, Fidel Castro, però tant Washington com L'Havana han descartat aquesta opció.

Ja a la tarda, Obama tindrà una trobada amb empresaris nord-americans i cubans, inclosos els 'cuentapropistas' que han prosperat els últims anys a partir de la tímida reforma econòmica llançada per Raúl Castro.

"DISCURS TRANSCENDENTAL"

Dimarts, Obama "donarà un discurs dirigit al poble cubà" que es transmetrà en directe pels mitjans de comunicació cubans. "Tots podran veure el que diu i cadascú podrà donar la seva opinió sobre el que digui", ha subratllat Rodríguez, admetent que és una cosa inèdita.

Aquest és un dels grans moments de la visita d'Obama perquè li donarà una "oportunitat única" per revisar "la complicada història dels dos països", explicar el perquè de les actuals negociacions i esbossar una idea de futur per a Cuba.

El líder de la UNPACU --un dels principals grups opositors--, José Daniel Ferrer, ha coincidit amb la Casa Blanca en la rellevància d'aquest discurs perquè "en un país que controla els mitjans de comunicació és un luxe que arribi un discurs clar i contundent que parli de democràcia".

"Esperem un discurs transcendental", ha dit Ferrer en una conversa amb Europa Press. "Podria ser més important per als cubans que el fet per Gorbatxov i Reagan davant del Mur de Berlín perquè aquí hi ha molts murs per enderrocar, que són els culpables de la pobresa i la repressió", ha assenyalat.

El dirigent opositor ha demanat a Obama "un discurs solidari amb el poble i amb els demòcrates cubans". "Perquè els cubans puguin sentir de viva veu que qui es nega a començar l'obertura necessària és el règim", ha apuntat.

REUNIÓ AMB LA DISSIDÈNCIA

Immediatament després, Obama mantindrà "una trobada formal" amb els principals líders de la dissidència cubana en la recent inaugurada Ambaixada dels Estats Units a l'Havana. La Casa Blanca ha citat Ferrer, Elizardo Sánchez, Guillermo Fariñas, Antonio Rodiles, Manuel Cuesta Morúa, Berta Soler, Yoani Sánchez i Miriam Leiva, entre d'altres.

"Tal com fem en altres països a tot el món, ens reunirem amb el Govern però també ens reunirem amb les veus de l'oposició i de la societat civil (...) per rebre tots els punts de vista des de dins de Cuba", ha justificat Rhodes.

Ferrer ha avançat que l'oposició assisteix a aquesta reunió amb una posició consensuada, a excepció de "dos o tres organitzacions". L'objectiu, a més del "reconeixement públic", és demanar a Obama que ordeni els canvis necessaris per "portar més informació al poble cubà".

"El poble cubà vol canvi però la desinformació a la qual estem sotmesos pel control de la premsa fa que moltíssimes persones visquin sense esperança i temin les conseqüències. Es tracta d'alliberar les consciències i moure a l'acció", ha aclarit.

RESULTAT INCERT

La Casa Blanca ha plantejat aquest viatge, d'una banda, com una oportunitat perquè Obama entri en contacte directe amb el poble cubà per percebre la seva verdadera realitat i, per una altra, per rellançar el diàleg cap a la normalització plena de les relacions, que s'ha alentit.

Com a carta de presentació, el Departament del Tresor ha anunciat aquesta setmana una nova bateria de mesures destinades a millorar les transaccions bancàries i comercials entre els dos països, que se sumen a la represa dels vols directes, el correu postal i les trucades telefòniques, entre molts altres "canvis significatius".

Tot i això, les converses semblen avançar només en aspectes econòmics --al marge de la reobertura de les ambaixades i el simbolisme 'per se' del diàleg--, sense que s'hagin produït avenços de cap tipus en una demanda prioritària: drets humans.

"No és que no estiguem d'acord amb l'arribada d'Obama a Cuba, senzillament és que ell va dir que vindria quan hagués un avenç en matèria de drets humans i no només no hi ha hagut cap avenç, és que la repressió és més dura", ha dit a Europa Press María Cristina Labrada, de les Damas de Blanco.

Sobre aquesta qüestió, Ferrer ha denunciat que en els dies previs a l'arribada del president estatunidenc han augmentat les detencions arbitràries. "A alguns (activistes) els han dit 'no pots moure't de casa teva fins que se'n vagi Obama'", ha relatat.

UNA LLUITA CUBANA

L'oposició, en general, n'espera poc d'aquesta visita, tot i que no descarta que puguin produir-se alguns gestos per part del Govern de Castro, com ja ha ocorregut altres vegades amb "visitants amb prestigi i influència a escala internacional".

"Potser alliberen alguns presos polítics", ha augurat Ferrer, i alhora ha advertit en contra dels "enganys", recordant que els últims dies les autoritats cubanes han excarcerat i enviat als Estats Units quatre dissidents --dos d'ells de la UNPACU-- que ja havia capturat i deixat anar anteriorment per "lliurar-los com a regal". "És un tràfic d'esclaus modern", ha sostingut.

A més, ha pronosticat que "podrien moure's petites coses, potser alguna mesura mínima en l'aspecte econòmic, posar més punts d'accés a internet o ampliar els contactes entre els pobles dels Estats Units i Cuba". "Però intentarà controlar-ho tot al màxim", ha alertat.

Ferrer s'ha mostrat convençut que "el règim no canviarà" ni amb les negociacions bilaterals ni amb la visita d'Obama. "El règim l'hem de fer canviar els cubans als carrers de tot el país", ha emfatitzat.

En la mateixa línia s'ha expressat Labrado. "La llibertat del poble cubà depèn del poble cubà. A partir del 17 de desembre (de 2014) moltes persones van tenir esperança que Cuba canviaria, però en realitat encara no ha canviat res", ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés