Actualitzat 13/05/2022 13:34

El Parlament de Suècia conclou que l'adhesió a l'OTAN reduirà el risc d'atac rus

Archivo - Arxiu - Magdalena Andersson, primera ministra de Suècia
Alexandros Michailidis/EU Counci / DPA - Archivo

MADRID, 13 maig (EUROPA PRESS) -

L'informe encarregat pel Parlament suec per valorar la possible entrada del país nòrdic a l'OTAN ha conclòs que aquesta adhesió reduiria el risc de patir un atac rus, la qual cosa a priori aplana el camí perquè el govern de Magdalena Andersson presenti una sol·licitud formal.

Si Suècia no entra a l'OTAN, "no tindrà les garanties de seguretat que implica ser-ne membre" i que suposen "un risc més baix d'accions unilaterals" de Rússia. L'informe apunta com a hipòtesi un atac a l'illa de Gotland, al mar Bàltic.

Els experts estimen que l'adhesió serviria com un element de "dissuasió" en un conflicte al nord d'Europa, segons un document de 43 pàgines les conclusions del qual defensen totes les formacions a excepció del Partit Verd i el Partit de l'Esquerra, informa l'agència Bloomberg.

L'informe no defensa explícitament l'entrada de Suècia a l'OTAN, però el govern està en espera de fer el pas definitiu. De fet, entre les conclusions també figura la necessitat de coordinar-se amb Finlàndia, els principals líders del qual ja van apostar dijous per l'entrada.

En el cas de Suècia, un dels moments clau arribarà diumenge, quan el Partit Social Demòcrata, governant, anunciï la seva posició definitiva sobre aquest assumpte. A més a més, l'endemà tindrà lloc un debat extraordinari sobre la qüestió al Parlament.

Suècia s'encamina a trencar amb la neutralitat, en virtut de la qual va quedar fora de les dues guerres mundials i va evitar alinear-se amb algun bloc després de la caiguda de la Unió Soviètica. La invasió russa sobre Ucraïna ha estat el detonant definitiu, ja que si al gener només un 37 per cent dels suecs defensava l'entrada a l'OTAN ara ascendeixen al 53 per cent, segons un sondeig de Novus publicat aquesta setmana.

.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés