Publicat 16/05/2023 09:02

La pena de mort aconsegueix el 2022 la seva xifra més alta en cinc anys, segons Amnistia Internacional

Archivo - Arxivo - Imatge d'arxiu d'una protesta contra la pena de mort.
Europa Press/Contacto/El Nuevo Dia - Archivo

El 90 per cent de les execucions realitzades fora de la Xina han tingut lloc a Iran, l'Arbia Saudita i Egipte

MADRID, 16 maig (EUROPA PRESS) -

L'ONG Amnistia Internacional (AI) ha alertat aquest dimarts que durant l'any 2022 es va registrar la xifra més alta d'execucions a nivell mundial dels últims cinc anys, una prctica que ha estat especialment concentrada en pasos d'Orient Prxim i el nord d'frica.

En el seu informe anual sobre la pena cabdal, l'organització ha assenyalat que en total s'han produt 883 execucions en una vintena de pasos, la qual cosa representa un 53 per cent més respecte a les dades recaptades en 2021.

Al capdavant d'aquest augment de les execucions --que no inclou dades d'aquest tipus a la Xina, on s'estima que un miler de persones són executades a l'any-- es troba Iran, que acumula 314 execucions, seguit d'Egipte i l'Arbia Saudita. Així, encara són 55 els pasos que recorren a aquesta prctica.

"Els pasos de la regió d'Orient Prxim i el nord d'frica van violar el Dret Internacional en augmentar les execucions el 2022, revelant una cruel indiferncia cap a la vida humana", ha alertat la secretria general d'Amnistia, Agns Callamard.

En aquest sentit, ha assenyalat que el nombre de persones a les quals s'ha privat de la vida "va augmentar de forma espectacular en tota la regió" i ha puntualitzat que l'Arbia Saudita va executar a 81 persones en un sol dia.

"Més recentment, en un intent desesperat d'acabar amb l'aixecament popular, Iran ha executat a persones només per haver exercit el seu dret a protestar", ha puntualitzat abans d'afirmar que es tracten de dades "alarmants".

El 90 per cent de les execucions realitzades fora de la Xina han tingut lloc en tres pasos: Iran, l'Arbia Saudita i Egipte, amb 576, 196 i 24, respectivament, segons dades d'Amnistia, que ha afirmat que l'ús de la pena de mort continua estant envoltada de "secretisme" en pasos com a la Xina, Corea del Nord i el Vietnam. És per aix que l'organització considera que aquestes xifres podrien ser molt majors.

ABOLICIÓ DE LA PENA CABDAL

Encara que sis pasos han passat a abolir la pena cabdal parcial o totalment durant aquest període de temps, altres cinc han passat a reprendre les execucions als seus territoris, com l'Afganistan (on se continuen realitzant execucions públiques), Kuwait, Birmnia i Singapur.

El nombre documentat de persones executades per relacionats amb el trnsit de drogues es va duplicar "amb escreix" en 2022 en relació amb 2021, tal com denuncia l'informe, que apunta al fet que aquest tipus d'execucions "violen el Dret Internacional".

S'han documentat execucions per aquest tipus de delictes en pasos com l'Arbia Saudita (57), la Xina, Iran (255) i Singapur (11), que van representar el 37 per cent de totes les execucions documentades a tot el món per l'organització.

"En una cruel ironia, gairebé el 40 per cent de totes les execucions conegudes van ser per delictes de drogues. El que és pitjor: aquest cruel cstig sol afectar desproporcionadament a les persones d'entorns desfavorits", ha declarat Callamard. "Ja és hora que els governs i Nacions Unides augmentin la pressió sobre els responsables d'aquestes violacions flagrants dels Drets Humans i garanteixin l'establiment de salvaguardes internacionals", ha sostingut.

L'informe destaca, a més, l'ús de diferents prctiques per dur a terme aquestes penes i matisa que solament a l'Arbia Saudita continuen recorrent a la decapitació per realitzar aquestes execucions, mentre que altres pasos com Bangladesh, Egipte, l'Iraq, el Japó, Birmnia i el Sudan del Sud utilitzen com a mtode penjar les persones.

Només a la Xina, els Estats Units i el Vietnam, els executats són sotmesos a la injecció letal, mentre que a l'Afganistan, Bielorússia, la Xina, Corea del Nord, Somlia i el Iemen, entre altres, fan servir armes de foc.

NOMBRE DE CONDEMNES

Si bé el nombre d'execucions ha anat augmentant, les condemnes a pena de mort imposades al llarg de 2022 s'ha mantingut a nivells similars a anys anteriors, entorn dels 2.000.

Les dades obtingudes per Amnistia indiquen que 28.670 persones segueixen estant condemnades a mort a tot el món, mentre que el nombre total d'aquestes condemnes va disminuir en 2022 respecte a les dades de 2021. En aquest període, es van dictar almenys 2.016 noves condemnes enfront de les 2.052 de 2021.

No obstant aix, les variacions en la naturalesa i la disponibilitat de la informació sobre condemnes a mort en alguns pasos dificulten l'avaluació d'aquest total global en comparació dels d'anys anteriors, tal com explica l'ONG en el seu informe, que apunta al fet que en 2022 es van imposar aquest tipus de sentncies en 52 pasos, quatre menys que l'any anterior.

Malgrat aquestes dades, Amnistia ha destacat que pasos com el Kazakhstan, Papua Nova Guinea, Sierra Leone i República Centreafricana han aconseguit abolir la pena de mort per a tots els delictes, mentre que Guinea Equatorial i Zmbia la van abolir només per als delictes comuns.

Així, segons dades de desembre de 2022, 112 pasos han abolit la pena de mort per a tots els delictes i nou han retirat el seu ús per a delictes comuns. "Quan tants pasos segueixen relegant la pena de mort a l'abocador de la histria, és hora que uns altres segueixin el seu exemple", ha manifestat Callamard.

Per a ella, les "accions brutals com les realitzades en pasos com Iran i l'Arbia Saudita, així com la Xina, Corea del Nord i el Vietnam, són ja una minoria", per ha insistit que "aquests pasos han d'adaptar-se amb urgncia als temps, protegir els Drets Humans i fer justícia en lloc de fer execucions".

"Amb 125 estats membres de l'ONU que demanen una moratria de les execucions, Amnistia Internacional no ha sentit mai tanta esperana com ara que aquest abominable cstig pot ser relegat als anals de la histria i que així ser", ha expressat, no sense abans matisar que les "trgiques xifres de 2022 ens recorden que no podem adormir-nos en els llorers". "Seguirem fent campanya fins que la pena de mort quedi abolida en tot el planeta", ha puntualitzat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés