Actualitzat 07/11/2016 11:31

La Policia de Hong Kong dispersa amb esprai de pebre una protesta contra la Xina

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

La Policia de Hong Kong ha utilitzat aquest diumenge esprai de pebre per dispersar milers de persones que s'han manifestat contra la decisió de la Xina d'intervenir en la disputa sobre la presa de possessió de dos parlamentaris opositors.

Els organitzadors han assegurat que unes 13.000 persones s'han manifestat davant l'oficina d'enllaç del Govern central a l'àrea de Sai Wan, si bé la Policia ha rebaixat a 8.000 la xifra.

La protesta ha derivat en enfrontaments després que els participants es desviessin del recorregut original de la marxa, que havia d'acabar al Tribunal d'Apel·lacions.

Les organitzacions convocants han anunciat el final de la protesta i han reclamat als presents que abandonin la zona després de la intervenció policial, argumentant que volien "evitar sacrificis".

Tot i això, uns 40 agents amb porres han protagonitzat càrregues amb alguns manifestants que no volien retirar-se del lloc, després que la majoria se n'hagi anat de la zona, segons ha informat el diari local 'South China Morning Post'.

El superintendent de la Policia per a l'illa de Hong Kong, Tse Kwok Wai, ha afirmat que alguns dels participants duien pals de bambú i maons, i ha afegit que un agent ha resultat ferit per l'impacte d'un maó.

La Policia ha indicat que un total de quatre persones han estat detingudes per presumptament interrompre l'acció de les forces de seguretat durant la protesta.

Sixtus Baggio Leung Chung i Yau Wai Ching, els dos parlamentaris al centre de la controvèrsia, han criticat un altre cop la decisió de la Xina de "reinterpretar" la Llei Bàsica.

El Govern proxinès de Hong Kong està provant d'evitar que els dos parlamentaris assumeixin el seu lloc en el Consell Legislatiu, després que llegissin malament de manera intencionada el text de la jura del càrrec.

Tant Ching com Leung van assenyalar a començaments d'aquest mes durant la seva intervenció a la cambra baixa que "Hong Kong no és la Xina", una acusació que ha provocat la indignació entre la resta de diputats.

El cap del Govern de Hong Kong, Leung Chun Ying, ha advertit que la relació amb Pequín podria veure's afectada si l'assumpte no se soluciona de manera apropiada.

La reivindicació de la independència de Hong Kong ha estat una qüestió difícil d'abordar políticament durant dècades. Des que la Xina va recuperar l'ex colònia britànica, el 1997, les autoritats xineses han governat sota el lema d'"un país, dos sistemes".

La qüestió ha tornat a guanyar notorietat arran de les manifestacions pro democràcia que van tenir lloc el 2014, que es van saldar sense cap tipus de concessió per part de Pequín.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés